Udovicki u Bogaticu Naslovna - Потпредседница Владе Кори Удовички у Богатићу - о примени Закона о упрвном поступку и функционисању локалне самоуправе
ИСТАКНУТО ТРАКА

Потпредседница Владе Кори Удовички у Богатићу – о примени Закона о упрвном поступку и функционисању локалне самоуправе

pin - Потпредседница Владе Кори Удовички у Богатићу - о примени Закона о упрвном поступку и функционисању локалне самоуправе

Потпредседница Владе и министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички разговарала је са руководством Општине Богатић о спровођењу Закона о општем управном поступку и проблемима у функционисању  локалне самоуправе.

– Од 8. јуна ће почети да се примењује законска одредба о размени података из службене евиденције, па управа не сме од грађана да тражи податке које поседује. Министарство има пројекат подршке локалним самоуправама да што већи број услуга грађанима омогуће само уз личну карту – истакла је Удовички.

Истичући да нови Закон који ће у потпуности почети да се примењује наредне године поставља принципе ефикасног рада, Удовички је додала да је неопходна сарадња свих државних органа те да ће нови закон олакшати посао службеницима, а грађани ће бити задовољнији.

Говорећи о ступању на снагу Закона о запошљавању, од 1. децембра ове године, Удовички је истакла да законске одредбе пружају могућност подизања квалитета радне снаге

Законом о локалној самоуправи који ће се ускоро нађи у скупштинској процедури, локалне самоуправе ће добити већу аутономију у располагању имовином – истакла је Удовички.

Udovicki u Bogaticu2 - Потпредседница Владе Кори Удовички у Богатићу - о примени Закона о упрвном поступку и функционисању локалне самоуправе

Udovicki u Bogaticu1 - Потпредседница Владе Кори Удовички у Богатићу - о примени Закона о упрвном поступку и функционисању локалне самоуправе

Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић упознао је потпредседницу Владе са напорима локалне самоуправе на стварању повољнијег привредног амбијента.

– Пољопривреда је главна привредна грана у општини Богатић, а пољопривредни произвођачи су у тешком положају. У недостатку привредних капацитета и због лошег стања у пољопривредној производњи, са скромним буџетом од 600 милиона динара, немамо услова за значајније инвестиционе активности, ма колико домаћински располагали са малим средствима – рекао је Бесеровац.

Udovicki u Bogaticu3 - Потпредседница Владе Кори Удовички у Богатићу - о примени Закона о упрвном поступку и функционисању локалне самоуправе

Говорећи о раду Општинске управе, начелник Бранко Даниловић је истакао да је,  у управи запослено мање радника него што је законом дозвољено.

– Отварањем услужног центра знатно је олакшан рад службеницима и странкама које више не одлазе у неколико канцеларија да прибаве документацију. Управа је технички и кадровски оспособљена да велики број услуга изврши електронски уз сарадњу са другим државним органима – рекао је Даниловић.

Директор ЈКП „Богатић“ је истакао проблем запошљавања нових радника због примене закона о забрани запошљавања.

– Наше предузеће годишње уз подршку локалне самоуправе инвестира око 15 милиона динара за проширење услуга, али због забране запошљавања у јавном сектору ми сада имамо три радника мање него што је било запослено пре ступања на снагу овог закона, а имамо услове да проширујемо обим услуга – рекао је Ђурковић.

У дискусији су проблеме у упису јавне својине, инспекцијском надзору и предвиђеној реформи  дирекција за путеве и пољопривреду и рационализацији основног образовања истакли руководиоци одељења општинске управе и директори предузећа.

У разговору је учествовао и Иван Бошњак, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Д. Грујић

Related Images: