GRAD METKOVIC - Strelci imali ukupno 90 raketa, potrebna nabavka novih
ИСТАКНУТО ТРАКА

Strelci imali ukupno 90 raketa, potrebna nabavka novih

pin - Strelci imali ukupno 90 raketa, potrebna nabavka novih

Svih 15 protivgradnih stanica na području opštine Bogatić raspolagale su sa po 6 protivgradnih raketa i prema prvim informacijama strelci su blagovremeno delovali po prijemu upozorenja da stižu gradonosni oblaci – rekao je za „Mačva Press“ Miroljub Stanić, načelnik Štaba za vanredne situacije.

– Protivgradna zaštita je ponovo iz MUP-a vraćena u nadležnost RHMZ. U kontaktu sa radarskim centrom u Valjevu rečeno nam je da će ujutro saopštiti koliko je protivgadnih raketa utrošeno pa će se u skladu sa tim izvršiti preraspodela ukoliko su na pojedinim stanicama zalihe potrošene. Takođe, treba da se nabave nove količine protivgradnih raketa – dodao je Stanić.

Optimalan broj raketa po stanici je 12, ali kao i svake godine iz finansijskih razloga država ne obezbeđuje potrebne količine. Prošle godine, na primer, iz državnih sredstava nabavljeno je 45, dok je u avgustu Opština Bogatić iz sopstvenog budžeta platila nabavku još toliko raketa.  Uz to, 30 strelaca u sezoni dok traje protivgradna zaštita imaju nadoknadu  od 10.000 dinara mesečno, dok je država odredila svega 4.000 dinara.

Zahvaljujući dejstvu sa protivgradnih stanica danas je sprečena znatno veća šteta na usevima u selima koja su uprkos efikasnom dejstvu strelaca najviše nastradala – Uzveće, Metković i  Glušci.

D.G.

Related Images: