Znak parking - БОГАТИЋ: In Мачва у новом броју:  "Паркинг сервис" - како се "паук" (са)плео?  ЦЕО ТЕКСТ
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ ТРАКА

БОГАТИЋ: In Мачва у новом броју: „Паркинг сервис“ – како се „паук“ (са)плео? ЦЕО ТЕКСТ

pin - БОГАТИЋ: In Мачва у новом броју:  "Паркинг сервис" - како се "паук" (са)плео?  ЦЕО ТЕКСТ

Како се „паук“ (са)плео

Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ је, према подацима Агенције за привредне регистре, активно привредно друштво. Оснивач је Скупштина општине Богатић са положеним оснивачким улогом од 50.000 динара. На сајту Агенције као директор још увек је уписана Драгица Тешић и чланови надзорног одбора  Душко Велимировић (председник), Срђан Перић и Раде Ђонлић.

Предузеће, међутим, постоји само на папиру, а в.д. директор и чланови надзорног одбора са несуђеном фирмом више немају ништа заједничко.  Оснивач, Скупштина општине, никада није донела формалну одлуку о гашењу предузећа, разрешењу директора и чланова надзорног одбора. Након што одборници СНС и опозиције у Скупштини општине нису хтели да гласају за предлог одлуке о комуналним таксама којом се утврђују цене паркирања, в.д. директорка Драгица Тешић се по истеку шест месеци сама одјавила са осигурања, а на питања одборника одговорено је да је то довољно и да не мора формално да се разрешава са функције.

Зашто је предузеће „Паркинг сервис“ пропало пре него што је стало на ноге и почело да ради?

Да ли бисмо, да је било политичке воље и да није било политичких несугласица данас плаћали паркирање? Шта би то донело грађанима, а шта општинском буџету?

Колико је новца из буџета потрошено за финансирање предузећа и за које намене?

Да ли ће, када се смире тензије у власти, „Паркинг сервис“ да проради?

 

По некима идеја о оснивању новог комуналног предузећа потекла је из владајуће већине у Скупштини општине да би се, с обзиром да је забрањено запошљавање у јавном сектору, намириле владајуће странке и у новоформираној фирми запослили заслужни чланови.

Другачије мишљење је да би оснивањем „Паркинг сервиса“ требало да се уведе ред у првој зони варошице где већ постоји око 250 обележених паркинг места, те да се наплатом паркирања приходује у општински буџет.

Шта је истина? Да ли је неко желео да уради „добру ствар“, а неко све „минирао“? Ако је тако – зашто? Како су се Напредњаци предомислили и прерачунали (или можда због нечега наљутили), па после годину дана дигли руке од идеје коју су од почетка заједно подржавали са Социјалистима и Палминим одборницима? Ко је био у праву – Социјалисти који су остали у мањини или Напредњаци који су се приклонили ставовима опозиције?  Да ли је само у питању недостатак политичке воље или угрожавање интереса унутар коалиције, па због тога предузеће није почело да ради?

Доста је питања која траже одговоре. Скоро годину дана касније идеју о паркинг сервису је покрила прашина, фирма и даље постоји, али су је „родитељи“ потпуно заборавили и напустили. „Паркинг сервис“ је сада општинско сироче!

Нико неће потврдити да су, осим вршиоца дужности директора, која је именована као кадар СПС, већ био направљен списак радника који ће наплаћивати паркирање, који ће радити на софтверу и у администрацији. Уз директора (СПС), састав надзорног одбора у којем су по један члан Позитивне Мачве, Јединствене Србије и Српске напредне странке, наговештава да је владајућа већина намеравала да по истом принципу упошљава и раднике.

Што се тиче друге спекулације, економске оправданости оснивања предузећа, односно остваривања зараде од наплате паркирања, прорачуни су говорили да би предузеће годишње могло да заради 12,5 милиона динара. Да ли је то довољно за економично пословање које укључује покривање трошкова али и да се део уплати у општински буџет, како закон прописује? За то је потребно анализирати предвиђене расходе, који, колико је познато никад нису „стављени на папир“.

Опозиција у Скупштини општине се гласно изјаснила против оснивања новог предузећа. Уз опаске да се то чини само зарад партијског запошљавања и да неће доносити зараду, одборници опозиције су се поставили као заштитници грађана. Рекли су: „Против смо још једног намета сиромашним грађанима!“

Хронолошки, од оснивања до (не)званичног гашења „Паркинг сервиса“, след догађаја је текао овако.

На 23. седници Скупштине општине, 18. јула 2014. изгласана је одлука о јавним паркиралиштима и оснивању ЈКП „Паркинг сервис“.

19.11.2014. Надзорни одбор је донео Статут ЈКП „Паркинг сервис“

Пред 27. седницу Скупштине (28.11.2014.) почињу трзавице јер Скупштина треба да изгласа сагласност на Статут новооснованог предузећа. „Леже мир“ тако што се предлог за давање сагласности повлачи са дневног реда са 20 гласова „за“ и 4 „уздржана“.

Два дана пред истек године, на 28. седници (20.12.2014.) неспоразума у владајућој коалицији око „Паркинг сервиса“ више није било. На дневном реду се поново нашла тачка дневног реда „Давање сагласности на Статут“. Усвојена је са 16 гласова, а 5 одборника је било уздржано. Занимљиво је да је само одборница Снежана Гајић поставила питање око члана који регулише функцију председника Надзорног одбора. Она се интересовала зашто се тражи трогодишње искуство на руководећем положају. (У даљем истраживању сазнаћемо како је дипломирани политиколог Душко Велимировић постао председник Надзорног одбора, а како друга два члана када је 23. чланом Статута предвиђено да се један члан Надзорног одбора бира из редова запослених. Предузеће, наиме, никада није имало запослене раднике, осим вршиоца дужности директора на период од шест месеци).

На истој седници када је дата сагласност на Статут, усвојен је и буџет за 2015. годину у којем је за делатност ЈКП „Паркинг сервис“ предвиђено округло 5 милиона динара.

30.1.2015. године на 29. седници Скупштине општине Богатић Драгица Тешић, дипломирани економиста из Богатића именована је за вршиоца дужности директора ЈКП „Паркинг сервис“ на период од шест месеци. Душко Велимировић, председник Надзорног одбора тада је најавио да би наплата паркинга требало да почне у априлу.

На маратонској 30. седници (25. фебруара 2015.) председник Општине Богатић Ненад Бесеровац, одговорио је одборници Снежани Гајић да ће се за возила која однесе „паук“ користити општинска парцела преко пута „Болера“, коју је, додао је, претходна општинска власт платила 42.000 евра, а стари власник ју је пазарио за двадесетак хиљада. Он је оповргао тврдње одборника ДС Драгана Марковића да је наплата паркирања нови намет, јер се свугде у окружењу наплаћује. „Осим прихода и наплате, треба да се уведе ред у центру варошице. Неко је уложио средства, у нашем случају огромна, да се паркинзи уреде и сада неко треба да злоупотребљава паркинг место 7-8 дана да држи ауто на паркингу. Ако „Паркинг сервис“ не буде рентабилан, именом и презименом биће одговоран Ненад Бесеровац“ – рекао је тада председник Општине.

Вршилац дужности директора, Драгица Тешић је одмах после именовања, 11. фебруара Агенцији за привредне регистре поднела регистрациону пријаву оснивања ЈКП „Паркинг сервис“. Агенција 25. фебруара под бројем БД 11297/2015 о томе издаје решење.

Директорка је, иако није добила ни канцеларију ни основна средства за рад потом почела да ради на припремама за почетак рада предузећа. И поред њене агилности, послови су текли килаво, па од наплате паркинга у априлу није било ништа. Тог месеца је са новосадским „Паркинг сервисом“ склопљен уговор о коришћењу њиховог софтвера за наплату путем СМС.

Седница Скупштине општине од 15. јуна (32. по реду) запечатила је судбину предузећа. На њој је усвојен ребаланс буџета и првобитно планирана средства од 5 милиона динара за функционисање „Паркинг сервиса“ су умањена за 300.000 динара. Међутим, када се на дневном реду нашао предлог одлуке о локалним комуналним таксама, којом су утврђене цене паркирања, Мирослав Дабић, заменик председника Општине и председник ОО СНС је за говорницом рекао да СНС више неће гласати ни за једну тачку која се односи на „Паркинг сервис“.

– Није дато уверење да предузеће може да послује без губитка, није урађена Студија изводиљивости  и с тим у вези одборничка група СНС неће гласати за ову тачку дневног реда – рекао је он.

Опозиција је ликовала што ценовник није „прошао“ јер је за одлуку гласало свега 11 одборника, исто толико је било против, а 2 уздржана.

Све је тада постало јасно. Новоосновано предузеће које неће радити, у следећем, другом по реду ребалансу буџета, финанисрање рада предузећа из општинског буџета спало је на 1 милион динара. Вероватно је само толико пара и потрошено. За шта и како? О томе и другим детаљима који су пратили оснивање „Паркинг сервиса“ – у наредном броју листа.

Д. Грујић

 

Надзорни одбор

Према овоме, Надзорни одбор ЈКП «Паркинг сервис» не би требало да је регуларан. Скупштина општине је за чланове надзорног одбора именовала Срђана Перића и Душка Велимировића. Трећи члан, Раде Ђонлић, по члану 23. Статута предузећа именован је из реда запослених. Користећи Закон о доступности информацијама од јавног значаја поставили смо питања о избору чланова Надзорног одбора, финансирању трошкова овог органа управљања, запосленима у предузећу, као и трошковима предузећа за време када је било у оснивању.

Nadzorni odbor - БОГАТИЋ: In Мачва у новом броју:  "Паркинг сервис" - како се "паук" (са)плео?  ЦЕО ТЕКСТ

 

 

 

 

 

Правни основ за оснивање предузећа

Уз оспоравања што се ново комунално предузеће оснива, често се постављало и питање да ли варошица попут Богатића може да има «Паркинг сервис», односно да ли може да се наплаћује паркирање. У образложењу предлога одлуке о измени одлуке о комуналним таксама недвосмислено је да локална самоуправа може да уводи таксе за коришћење простора за паркирање. Због тога је претходно усвојена одлука о паркиралиштима. Међутим, на седници Скупштине општине 15. јуна након што одборници СНС нису гласали за увођење комуналне таксе за паркирање и ценовник услуга ЈКП «Паркинг сервис» постало је јасно да предузеће неће почети да ради.

Odluka - БОГАТИЋ: In Мачва у новом броју:  "Паркинг сервис" - како се "паук" (са)плео?  ЦЕО ТЕКСТ

 

 

 

Related Images: