Zvonko naslovna - ZVONKO BERIĆ -  LEGENDA POZORIŠTA "JANKO VESELINOVIĆ"
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО МОЗАИК

ZVONKO BERIĆ – LEGENDA POZORIŠTA „JANKO VESELINOVIĆ“

pin - ZVONKO BERIĆ -  LEGENDA POZORIŠTA "JANKO VESELINOVIĆ"

ZVONKO BERIĆ

 

U „privatnom“ životu bio je seljak, a na „daskama koje život znače“ – glumčina! I to od početka rada Amaterskog pozorišta „Janko Veselinović“. Često je pričao zanimljivu priču o tome kako je u pozorište došao, a o više decenija dugoj glumačkoj karijeri govore njegovi likovi. Kao Živojin Mišić u predstavi „Kolubarska bitka“, iako seljak bez visokog obrazovanja – govorio je čitav sat vremena!

Zvonko Berić je u Amaterskom pozorištu „Janko Veselinović“ od početka, 1950. godine. Često je prepričavao anegdotu kako se obreo na „daskama koje život znače“ o čemu nije ni razmišljao s obzirom da mu je,  kao uglednom seljaku, najvažnije bilo kako da obradi 15 hektara zemlje.

– Te zime 1950. godine pred kafanom „Drina“ naišao je Đeda geometar, uhvatio me za uvo i tako doveo do opštinskog načelstva gde su bile prostorije dramske sekcije. Tada je rekao: Ti ćeš da budeš glumac. I odmah me krstiše u gazda Spasu mehandžiju u Sumnjivom licu – prepričavao je Zvonko često svoj „ulazak“ u svet pozorišne magije.

Kao novopečeni glumac, otišao je vojsku gde je takođe glumio u dramskoj sekciji, a po odsluženju vojnog roka strast prema pozorištu je bila još veća. Posle oranja, setve ili žetve, Zvonko je odlazio na probe i predstave skoro punih pedeset godina. Kako su u pozorište vremenom dolazili novi ljudi, svi su prema njemu uvek imali poštovanje. Zbog godina, ali i iskustva, kao i brojnih priznanja koje je zaslužio transformišući se u skoro sedamdeset likova koje je odigrao u dugoj karijeri. Bio je trgovac, vojvoda, narodni poslanik, predsednik vlade, a jedino ulogu seljaka, u čijem se, kako je govorio „kostimu“ najprirodnije osećao, nikada nije zaigrao. Fascinirao je pojavom, govorom, transformacijom… Dugo se prepričavalo i mnogima je bilo neverovatno kako je u „Kolubarskoj bitki“ izneo lik Živojina Mišića istom snagom, od početka do kraja. Neko je merio vreme – govorio je čitav sat vremena!

D.G.

RAAVUK2 - ZVONKO BERIĆ -  LEGENDA POZORIŠTA "JANKO VESELINOVIĆ"

vukotic ruya - ZVONKO BERIĆ -  LEGENDA POZORIŠTA "JANKO VESELINOVIĆ"

Related Images: