Kafe centar basta Naslovna - ЛЕТЊА БАШТА "ЦЕНТАР" БЕЗ ОДОБРЕЊА НА ТРОТОАРУ, ПОДНЕТА ПРИЈАВА, ВЛАСНИЦИ НЕЋЕ ДА ЈЕ УКЛОНЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

ЛЕТЊА БАШТА „ЦЕНТАР“ БЕЗ ОДОБРЕЊА НА ТРОТОАРУ, ПОДНЕТА ПРИЈАВА, ВЛАСНИЦИ НЕЋЕ ДА ЈЕ УКЛОНЕ

pin - ЛЕТЊА БАШТА "ЦЕНТАР" БЕЗ ОДОБРЕЊА НА ТРОТОАРУ, ПОДНЕТА ПРИЈАВА, ВЛАСНИЦИ НЕЋЕ ДА ЈЕ УКЛОНЕ

КОМУНАЛНА ИНСПЕКЦИЈА: „ЦЕНТАР“ БЕЗ ОДОБРЕЊА ПОСТАВИО ЛЕТЊУ БАШТУ, НАЛОЖЕНО УКЛАЊАЊЕ И ПОДНЕТА ПРЕКРШАЈНА ПРИЈАВА

„ДАМА КОМПАНИ“: ДИСКРИМИНИСАНИ СМО, НЕЋЕМО ЈЕ УКЛОНИТИ СА ТРОТОАРА

Предузеће „Дама компани“ нема одобрење Дирекције за грађевинско земљиште за постављање летње баште кафеа „Центар“ на тротоару – рекао је за „Мачва Пресс“ комунални инспектор Душан Осећански.

Власнику објекта решењем ће бити наложено уклањање столова, столица и сунцобрана са тротоара, а прекршајном суду је поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

Пре него што су примили решење (последњи рок за уручење је сутра), из предузећа „Дама компани“ које је власник кафеа, поручили су да летњу башту неће уклонити!

– Чека се уручење решења и сходно томе даље ће се наставити поступак, зависно од тога да ли ће они извршити решење или не. Од тренутка доставе власник има рок од једног дана да изврши решење. После тога, следећег дана поновићу контролу да утврдим да ли је решење извршено и уколико не буде доноси се опомена и одређује рок један додатни дан за уклањање. Ако ни тада не буде уклоњено, доноси се закључак о дозволи извршења – објашњава Осећански.

Надзорни одбор Дирекције у априлу ове године није прихватио захтев  предузећа „Дама компани“ да башту може да постави  према идејном решењу који су доставили, већ је дао одобрење да се башта постави на три паркинг места испред робне куће, површине 20 квадрата.

Незадовољни оваквом одлуком, крајем јуна, из предузећа „Дама компани“ упућују молбу да им се одобри да башту, уместо на паркингу, поставе уз сами објекат кафеа са једне стране и уз травнату површину са друге стране.

– Нисмо прихватили да башта буде на паркингу свесни да у Богатићу ионако нема довољно паркинг места, те би тако изазвали револт грађана. Да  је уважена наша молба паркинг би остао слободан, а пешаци би неометано могли да пролазе тротоаром. Нисмо сигурно да ли би полиција дозволила да башту поставимо на паркингу. Јер, прошле године нама је полиција забранила да ту поставимо башту – каже Данка Мијајиловић, из предузећа „Дама компани“.

Cafe Centar Parking 300x225 - ЛЕТЊА БАШТА "ЦЕНТАР" БЕЗ ОДОБРЕЊА НА ТРОТОАРУ, ПОДНЕТА ПРИЈАВА, ВЛАСНИЦИ НЕЋЕ ДА ЈЕ УКЛОНЕ
Паркинг –

У овој компанији тврде да су од стране локалних власти дискриминсани у односу на остале власнике угоститељских објеката.

– Наши захтеви и предлози се једноставно само одбијају.  Прошле године смо уз захтев поднели комплетно идејно решење за башту испред нашег објекта са фонтаном коју бисмо поклонили граду. Одбијени смо уз образложење да је у близини семафор и после тога ни са ким нисмо могли да разговарамо. Људи који одлучују о одобрењима за постављање башти немају слуха за наше захтеве, а ни довољно знања. Требало би их послати у Београд да прошире видике и виде где се постављају баште – кажу у предузећу „Дама компани“.

Kafe centar Projekat 300x216 - ЛЕТЊА БАШТА "ЦЕНТАР" БЕЗ ОДОБРЕЊА НА ТРОТОАРУ, ПОДНЕТА ПРИЈАВА, ВЛАСНИЦИ НЕЋЕ ДА ЈЕ УКЛОНЕ
Пројекат летње баште који није прихваћен

Сутра истиче рок за уручење решења комуналног инспектора, а у предузећу су рекли да га добровољно неће извршити и да столове, столице и сунцобране неће уклонити са тротоара.

– Наредне године ћемо башту поставити на крову некадашње робне куће. Ваљда то никоме неће сметати – кажу у „Дами компани“.

Д. Грујић

КО ЈЕ МИМО ПРОПИСА ДОГОВАРАО ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ КОМУНАЛНЕ ТАКСЕ?

 

Комунални инспектор Душан Осећански је контролисао и друге случајеве коришћења јавних површина. Каже да је премерио колико су простора заузеле летње баште у Богатићу и утврдио да су угоститељи имају одобрење и да нису заузели више од одобрених квадрата јавне површине.

– Решења која је издавао директор Дирекције за грађевинско земљиште не садрже прецизне елементе о простору који се даје на коришћење. Тај простор је дат за наменско коришћење и мора се максимално прецизно обележити, да знам шта ћу контролисати. На овај недостатак ћу указати Дирекцији и надам се да ће бити исправљен у циљу ефикасније контроле у наредном периоду. Осим овога, проблем је у наплати комуналне таксе са коришћење јавних површина. Она мора да се уплати одједном, а било је примера да је уплаћивана вишекратно, а није ми познато на основу чега – каже Осећански.

Иначе, комунална такса износи 16,5 динара дневно по квадратном метру заузете јавне површине.

 

 

ШТА ЈЕ ЈАВНА ПОВРШИНА

 

Одобравање коришћења јавних површина регулисано је одлуком о комуналним делатностима, а ЈП „Дирекција за грађевинско земљиште“ управља јавним земљиштем и издаје одобрења по поднетом захтеву.

Јавна површина је све између регулационе линије (међа између нечијег власништва и државног земљишта) и ивице коловоза, чак и коловоз у улици. Јавне поршине су тротоар, паркинг место, зелена површина и друга уређена површина која има намену.

У општинској одлуци о комуналним делатностима не спомиње се конкретно паркинг место као јавна површина. Општинско веће је прошле године 10. јула донело закључак да 18 паркинг места у Улици војводе Степе најдуже до 1. октобра 2015. могу да се користе за постављање летње баште.

Пошто овај закључак више не важи, нејасно је како је ове године Дирекција за грађевинско земљиште паркинг места давала на коришћење. По нашим сазнањима, неформална одлука о томе донета је на политичком нивоу владајуће коалиције пре избора.

 

ПО СТАТУТУ НАДЛЕЖАН НАДЗОРНИ ОДБОР, А НЕ ДИРЕКТОР

Матија Миловановић, директор Дирекције за грађевинско земљиште објашњава да одобрења за коришћење јавних површина издаје Надзорни одбор, на основу чије одлуке он доноси решење.

Matija Milovanovic 300x400 - ЛЕТЊА БАШТА "ЦЕНТАР" БЕЗ ОДОБРЕЊА НА ТРОТОАРУ, ПОДНЕТА ПРИЈАВА, ВЛАСНИЦИ НЕЋЕ ДА ЈЕ УКЛОНЕ
Матија Миловановић, директор Дирекције за грађевинско земљиште, путеве и изградњу

– Тако је предвиђено Статутом и тако се ради од 2011. године. Надзорни одбор је одлучивао по захтевима и свако ко је заинтересован може на основу закона о доступности информацијама од јавног значаја остварити увид у одлуке и решења – каже Миловановић.

Он је на питање да ли би логичније било да директор доноси одлуку, а Надзорни одбор као другостепени орган  расправља о евентуалним жалбама, рекао да не може један човек одлучивати, те да је логично да одлучује Надзорни одбор, како је и Статутом утврђено.

 

Related Images: