Naslovna maturanti - Паметнице и вреднице - са 15 година изабрали су животно занимање!
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

Паметнице и вреднице – са 15 година изабрали су животно занимање!

pin - Паметнице и вреднице - са 15 година изабрали су животно занимање!

Матуранти из основних и средњих школа, посебно носиоци дипломе „Вук Караџић“ и признања ученик генерације, имају доста зрела размишљања о свом даљем образовању. Није неопходно рећи да захваљујући успеху који су током школовања постигли вредним радом и трудом неће имати проблема да упишу жељену средњу школу или факултет. Ова паметна деца већ имају визије професија којима ће се бавити!

Јана Јоцковић, „Вуковац“ из школе „Јанко Веселиновић“ у Црној Бари прича да јој је осмогодишње школовање остало у лепој успомени.

– Било нас је 14 у одељењу, најсложнији смо увек били од свих одељења. Сви као један за свакога од нас, у сваком тренутку. Било је, мало, и не тако лепих догађаја, да не кажем ружних, али њих нећу да се сећам – каже Јана.

Ова паметна девојчица ће наставити школовање у Медицинској школи у Шапцу, а потом на Медицинском факултету ВМА јер жели да буде – хирург.

Никола Јокић, из Клења, ученик је генерације у Мачванској средњој школи. Завршио је смер финансијски техничар, али ће уписати информатику на ФОН-у.

– Средњошколски дани су ми досад најлепши део живота. Радио сам и учио пуно, али сам умео и да се опустим. На студијама ће бити напорније. Срећан сам што сам ученик генерације, док ће ми за упис на факултет више значити „Вукова“ диплома. Са обе награде мислим да могу имати предност за стипендију, уколико општина буде додељивала – каже Никола.

Ђорђе Малетић, ученик генерације у  ОШ „Лаза К. Лазаревић“ из Клења и Немања Милићевић, такође ученик генерације у ОШ „Вук Караџић“ из Бадовинаца биће школски другови у средњој школи. Обојица су уписала Војну гимназију још пре више од месец дана.

И док је Ђорђе уписао ову школу зато што му „леже“ и обожава природне науке, Немањи је она пут до звања пилота.

– Нико није утицао на мој избор. Желео сам да упишем ваздухопловство и после средње школе Војну академију, да постанем пилот и наследим оца – каже Немања.

Он и Ђорђе су током осмогодишњег школовања често били супарници на бројним такмичењима. Од јесени у истој школи биће нераздвојни другови.

И најбољи ђаци из ОШ „Цветин Бркић“ из Глушаца, Наташа Васић („Вуковац“ и ученик генерације) и „Вуковац“ Стефан Бркић са 15 година су изабрали своје професије.

– Ја волим хемију и због тога сам се одлучила за фармацеутски смер у Медицинској школи. Студираћу фармацију – планира Наташа, док Стефан себе види као инжењера елекртротехнике.

Најпре ће морати да у рачунарском смеру у шабачкој Гимназији стекне знање за студије на Електротехничком факултету.

– Волим информатику, рачунаре, мада дневно најдуже два-три сата проведем за компјутером – каже Стефан.

За осам година Стефанов колега биће Петар Коморџић који је осмогодишње школовање у ОШ „Никола Тесла“ у Дубљу заршио са свим петицама и признањем „ученик генерације“.

– Уписаћу средњу електротехничку у Београду, а онда исти факултет – изричит је будући инжењер електротeхенике.

 

Related Images: