Bogatic centar - Богатић: Озакоњење спорије од пужа
ИСТАКНУТО ТРАКА

Богатић: Озакоњење спорије од пужа

pin - Богатић: Озакоњење спорије од пужа

У 13 насеља пописано више од 9000 објеката који треба да се озаконе. Пописивање прекинуто од јуна, а „папире“ досад добили власници свега 28 дивље грађених објеката. Министарство од општинске управе тражило копије свих докумената због чега се фотокопир апарат усијао. Овај, по многима непотребан посао, коштаће најмање 200.000 динара.

 

Након што је пописано више од 9000 нелегално саграђених објеката који ће морати да се озаконе од јуна се „дивљаци“ не пописују.

– Начелник општинске управе је 21. децембра 2015. године донео програм пописа нелегално саграђених објеката на подручју општине Богатић којим је територија општине подељена на зоне, утврђени су динамика, оптималан број пописивача и средства неопходна за извршење овог посла. У јануару и фебруару је евидентирано 1890, у марту 2110, априлу 2000 и мају месецу 3000 објеката – сазнајемо у одељењу за урбанизам, грађевинарство, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине.

У општинској управи се усијао фотокопир апарат јер  Министарству инфраструктуре треба да доставе копије свих докумената. Само за копирање пописних листи које су на четири странице, најмање 36000 копија, биће утрошено 72 риса фотокопир папира. Додатне количине папира и тонера утрошиће се за копирање решења о рушењу, доставница и пропратног листа. По грубој рачуници све ће коштати најмање 200.000 динара. Пошто су локалне самоуправе надлежне за спровођење озакоњења, а Министарство је другостепни орган, никоме није јасно зашто се копије из „досијеа“ власника нелегалних објеката достављају, а општина излаже трошку.

Ако би се озакоњење наставило темпом као у првим месецима, трајаће неколико година. Наиме, иако су на адресе око 2300 власника објеката зиданих без дозволе послата обавештења да прибаве доказ о власништву (лист непокретности),  у року (месец дана) то је учинило свега њих 250. Поступак озакоњења окончан је за свега 28 објеката.

Грађани немају новца да све плате. Многима је скупо и вађење листа непокретности, а где су такса и трошкови елабората геодетских радова и техничког извештаја о стању објекта. Озакоњење једног објекта до 100 квадрата кошта око 200 евра, а такса од 5000 динара је најмањи трошак који мора да се плати и то тек на крају поступка.

У свему је једино извесно да ће попис свих нелегало грађених објеката бити завршен у законском року, до новембра ове године, с обзиром да је остало да се овај посао обави још само у Бадовинцима.

 

Д. Грујић

 

Naslovna fotografija: Facebook

Related Images: