Etno park lipa - Госпођа Сека и локал патриотски туризам
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ

Госпођа Сека и локал патриотски туризам

pin - Госпођа Сека и локал патриотски туризам

Пише: Драган Грујић

Групa oд 35 туристa из Бeoгрaдa провела је један дан у Мачви и општини Богатић, у oргaнизaциjи туристичкe aгeнциje Eурoтурс из Бeoгрaда.
У oквиру jeднoднeвнoг излeтa туристи су oбишли :Рaдoвaн кулу Mилићa oд Maчвe у Бeлoтићу, цркву Прeсвeтe Бoгoрoдицe у Бoгaтићу, Етно-парк у Совљаку, вајат хајдук Станка у Црној Бари, гроб Јанка Веселиновића у Глоговцу, шанац у Равњу и спомен обележје Зеки Буљубаши.
Гости су боравили и у пољопривредном газдинству Зорана Гачића, где су послужени листићима и производима овог домаћинства, Природном резервату «Засавица», «Термалној ривијери» и сеоском домаћинству «Авлија» у Глушцима.
Једнодневно путовање кроз прошлост Мачве и препознатљиве туристичке дестинације, организовано је захваљујући Слободани Секи Давидовићом, родом из Богатића, која живи и ради у Београду.
За различите профиле туриста општина Богатић може бити примамљиво одредиште. Само, треба да се уложи труд и осмисле аранжмани макар за једнодневне излете, као што је био овај са почетка текста.
Ко то треба да уради? Па, наравно, Туристичка организација, а могле би да се укључе и установе културе, Удружење предузетника (угоститељи, на пример), власници категоризованих смештајних објеката.
Прошлост Богатића и околине, проткана животом и делом пре свега Јанка Веселиновића, може да буде презентована на занимљив начин и гостима пружи додатна знања (уколико већ имају основе о средини у коју долазе) из историје, књижевности, градитељства, обичаја, традиције, гастрономије…
Стручно сачињен програм, са презентерима који добро познају прошлост свога краја, уз одабрану домаћу храну, зашто да не и колаж фолклора, глуме и свирке, учинио би излет у Богатић и околину интересантним и вредним у сваком погледу.
Још када би се гостима омогућило да пазаре здраве сезонске производе (или да их сами беру код домаћина у баштама), домаће сокове, ракије и вина, сувенир који им би се поклонио на растанку….
Сетила се госпођа Сека да доведе туристе и у њеном завичају оставе неки динар. А нису они чији је то посао!

Related Images: