Crna Bara danas - ПРИПРАВНОСТ: ДРИНОМ У МАЧВУ ПОПОДНЕ СТИЖЕ ПОПЛАВНИ ТАЛАС
ИСТАКНУТО ТРАКА

ПРИПРАВНОСТ: ДРИНОМ У МАЧВУ ПОПОДНЕ СТИЖЕ ПОПЛАВНИ ТАЛАС

pin - ПРИПРАВНОСТ: ДРИНОМ У МАЧВУ ПОПОДНЕ СТИЖЕ ПОПЛАВНИ ТАЛАС

[bws_googleplusone]

Талас од 1800 кубика воде у секунди поподне ће Дрином стићи до доњег тока реке на подручју општине Богатић. Очекује се изливање реке у небрањени део, а у циљу спречавања штете Штаб за ванредне ситуације  је још синоћ упозорио, а на данас одржаној седници поновио апел да се из небрањеног  дела  на време евакуишу машине за експлоатацију шљунка, стока, кошнице и друга имовина.

– Дрина расте и осим коритом има још неколико токова, што компликује ситуацију и чини је неизвесном. На Васином шибу, код „Владине кафане“ још 30-40 центиметара недостаје да се излије и поплави пут. Код „Брацине шљункаре“ угрожен  је пут од Салаша Црнобарског према Црној Бари, у Бадовинцима подручје код „Лалове кафане“. Због пораста нивоа подземних вода појавила су се водена огледала на бројним  њивама, а  вода је напунила и канале за одводњавање. Неочишћени и запуштени канали ће се излити  – рекао је Мирољуб Станић, командант  Штаба за ванредне ситуације након обиласка критичних локација.

У потесу између Бановог Брода и Црне Баре одбрамбени насип је у марту узвишен  на 1,2 метара, али има неколико ћуприја где вода може да продре.

– Ако се неповољна ситуација настави и насип буде угрожен у приправности имамо механизацију, око 3000 џакова и довољно песка – речено је на седници Штаба.

Од  ноћас су активирани повереници који прате ситуацију у приобаљу Дрине и Саве, а сви субјекти су у приправности за реаговање уколико буде проглашено ванредно стање.

ЈКП „Богатић“ је у режиму пасивног дежурства са цистернама за црпљење површинских вода и септичких јама у образовним и здравственим установама.

– Оспособљене су две цистерне и реаговаћемо у случају да буде неопходно, по наредби Штаба  – рекао је Слободан Ђурковић, директор ЈКП „Богатић“.

Д. Грујић

Дрина данас у Црној Бари: Снимио Славиша Пантелић

 

Related Images: