Glogovac Dom naslovna - Глоговац: Пропада некадашњи "храм културе"
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ТРАКА

Глоговац: Пропада некадашњи „храм културе“

pin - Глоговац: Пропада некадашњи "храм културе"

[bws_googleplusone]

Не тако давно зграда Дом културе у Глоговцу се уклапала у предиван амбијент најлепше улице у Мачви, заједно са црквом и сеоском школом. Данас је објекат руина, а прво што би свако ко покуша да уђе унутра помислио да је настрадао у бомбардовању или у земљотресу!

Без врата и прозора, са огромном рупом на крову, обрастао у високо шибље, некадашњи сеоски храм културе је ругло које сваким даном све више пропада.
– У Дому културе је својевремено био једини телевизор у селу па су се мештани окупљали углавном увече. Млади су се окупљали на игранкама, а за Петровдан је био претесан јер су долазили и млади из других села. Касније је ту радио и кафић и увек је било живо. Деведесетих су сви дигли руке од дома и од културе. Зграда је почела да пропада, а пошто није било домаћина у Дому је све «очерупано» и покрадено, чак и инсталације за струју – прича нам пролазник, старији Глоговчанин.

Glogovac Dom1 103 color 1024x768 - Глоговац: Пропада некадашњи "храм културе"
Некад била сала

Док се преко брда од ђубрета «пробијамо» до некадашње сале, фијуче промаја кроз прозоре који су обрасли у шибље. Од сале нема ништа. Шут, ђубре, труле и разбацане столице, грање… На плафону огроман кратер, као бомба да је пала! На зидовима рупе. Ту су некад били струјни каблови пре него што су покрадени.
– Покушавали смо да нађемо новац за реновирање зграде, али без успеха. Све се завршило на обећањима. Слали смо захтеве на бројне конкурсе невладиних организација. Од појединих још очекујемо одговоре. Када бисмо добили део средстава, онда би се и ми у селу организовали да прикупимо нешто пара и обновимо зграду – каже Иван Лукић, председник привременог руководства месне заједнице.

Glogovac Dom kro 103 color 1024x767 - Глоговац: Пропада некадашњи "храм културе"
Није бомба пала кроз кров

Осамдесетих година и у Глоговцу, као у другим селима, културних дешавања је било на претек. Организоване су приредбе, гостовања естрадних уметника, забаве… Са гашењем земљорадничке задруге која је помагала сва дешавања у селу, као да је престало интересовање да се заустави пропадање зграде Дома културе.
И ако је у селу остало мало младих и Дом не би имао функцију као некада, како наводи Лукић, не одустају од идеје да се једног дана реновира.
Д.Г. – Ј.В.

Related Images: