Glogovac Naslovna - И Глоговац тражи отварање здравствене амбуланте
ИСТАКНУТО ТРАКА

И Глоговац тражи отварање здравствене амбуланте

pin - И Глоговац тражи отварање здравствене амбуланте

У Глоговцу урађен само део онога што је селу потребно: тротоар у Улици Богољуба Данојлића, пошљунчени путеви, реновирана црква, зграда основне школе, изграђена свлачионица на игралишту. Међутим, здравствена амбуланта у селу не ради, у школи нема санитарног чвора, ђаци немају игралиште, Дом културе се распада, а на центру села је хитно потребно постављање семафора. „Жалосно је што само ако досађујеш можеш нешто да добијеш за село, уместо да се препознају проблеми и решавају један по један – каже Иван Лукић, председник привременог руководства Месне заједнице.

 

Давне 1982. године положен је камен темељац зграде здравствене амбуланте у Глоговцу, у којој су своје добили и месна канцеларија и тадашња Земљорадничка задруга, а два локала је изградио „Шабацпромет”.
Било је то „срећно време”, када се градило и радило. Данас у згради која је на самом центру села ради само месна канцеларија.

Амбуланта у Бановом Пољу окречена, па затворена

– Амбуланта је последњи пут радила пред изборе 2012. године, када је овде волонтирала једна медицинска сестра, а мештанима обећано да ће амбуланта убудуће редовно радити. Како су се изборили завршили и амбуланта је престала да ради. Земљорадничка задруга је пропала, иза ње су остали огромни дугови, а пропао је и „Шабацпромет” па је затворена и продавница – каже Иван Лукић, председник привременог руководства месне заједнице.

Glogovac Ambulanta 155 color 1024x768 - И Глоговац тражи отварање здравствене амбуланте
Зграда у центру села у којој је здравствена амбуланта

Он додаје да је последњих година у селу изграђен тротоар у Улици Богољуба Данојлића, уведено парно грејање у школи, реновирана фасада школске зграде, изграђена свлачионица на игралишту, пошљунчени пољски путеви и реновирана црква.
– Месна заједница није наишла на разумевање Дирекције за грађевинско земљиште за постављање семафора. Обећање није испуњено, иако смо били веома „досадни” пошто је пут веома прометан и семафор би унапредио безбедност у саобраћају – каже Лукић, додајући да је „жалосно што само ако досађујеш можеш нешто да добијеш за село уместо да се препознају проблеми и решавају један по један”.
– Срамота је што школа има пољски тоалет и решавање овог проблема би требало да буде приоритет. Осим што ћемо и даље инсистирати на постављању семафора, тражићемо од општине средства за реконструцију фискултурне сале у школи и асфалтирање игралишта. Молили смо и наставићемо да молимо да у селу поново почне да ради здравствена амбуланта. Има доста старих и болесних и требало би да им се омогући да у свом селу добију основну здравствену негу – истиче Лукић планове за наредну годину.

Д.Г.

Related Images: