CBara Badnje vece Naslovna - БАДЊЕ ВЕЧЕ У ЦРНОЈ БАРИ: Чланови Удружења Милош Милојевић служили вернике куваним вином
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

БАДЊЕ ВЕЧЕ У ЦРНОЈ БАРИ: Чланови Удружења Милош Милојевић служили вернике куваним вином

pin - БАДЊЕ ВЕЧЕ У ЦРНОЈ БАРИ: Чланови Удружења Милош Милојевић служили вернике куваним вином

[bws_googleplusone]

Бадње вече у Црној Бари облежено је Богослужењем у цркви Вазнесења Господњег од 18 часова. Након тога верници су присуствовали паљењу Бадњака. Веома ниска температура није спречила велики број верника да се окупе увече најрадоснијег празника, Божића.

Сада већ традиционално, чланови Удружења Милош Милојевић из Црне Баре организовали су кување вина у црквеној порти, којим су служили вернике који су присуствовали богослужењу и паљењу бадњака.

– Више од пет година помажемо обележавање овог великог празника Бадње вечери у црквеној порти у Црној Бари. – каже Новица Крезић председник удружења Милош Милојевић. – Скромним донацијама и несебичним залагањем чланова нашег удружења, а и уз помоћ верника помажемо да у току Бадње вечери празник употпунимо са чашом куваног и топлог вина, које ове године заиста прија на ниској температури у зимској идили црквене порте. Ово је симболичан допринос нашег удржења, јер овим помињемо и нашег најзначајнијег Црнобарца Милоша Милојевћа, чији је отац Стеван био други  црнобарски свештеник почетком 1800-их година. Иначе ово је 120 година од смрти једног од оснивача и професора богословије Свети Сава у Београду – Милоша Милојевића. Поменућу и првог свештеника црнобарског Павла Ивановича, такође претка Милоша Милојевића, а као ктитора и оснивача прве црнобарске цркве, а и школе у Црној Бари славног Вука Исаковића давних 1700-их година –  рекао је Крезић.

Сећајући се у предвечерје најрадоснијег празника значајних Црнобараца, чланови Удружења су, заједно са присутним мештаним још једном указали поштовање значајним и незаборавним личностима из прошлости Црне Баре и изразили захвалност за њихов допринос настанку и развоју овог села.

Мештанима Црне Баре су пожелели срећно Бадње Вече и Божић.

Свештеник црнобарски Иван Полић истакао је како је захваљујући Богу и народу црнобарском и ове године као и претходних година организована прослава Бадње вечери.

– Нека Господ Бог награди све оне који су својим загалагањем прилогом помогли да се све организује и прослави Бадње Вече – рекао је свештеник црнобарски и позвао вернике на Божићну литургију у 6 часова.

Related Images: