Nasip Badovinci Naslovna - На пролеће наставак изградње насипа на Дрини од Салаша Црнобарског до Бановог Брода
ИСТАКНУТО ТРАКА

На пролеће наставак изградње насипа на Дрини од Салаша Црнобарског до Бановог Брода

pin - На пролеће наставак изградње насипа на Дрини од Салаша Црнобарског до Бановог Брода

[bws_googleplusone]

На пролеће, уз помоћ Европске уније биће настављена изградња 13 километара одбрамбеног насипа на Дрини, најавио је јуче шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Прошле године је завршена реконструкција и изградња деонице одбрамбеног насипа од Павловића моста до Салаша Црнобрског дужине седам километара. Насип је виши од старог за пола метра за шта је, као и за његову ревитализацију утрошено више од 30.000 тона камена и 12.000 кубика земље. Изграђене су и приступне саобраћајнице.

– Пре би се могло рећи да се градио нови насип на темељима постојећег. Јер, сада је ово бедем који висином, употребљеним материјалом, начином изградње, са приступним рампама и путевима апсолутно задовољава све стандарде – истакнуто је у компанији „Југокоп“, чији радници су своје знање и стручност уткали у сигурносни бедем који ће убудуће Мачву да штити од поплава.

И док је из државне касе, за изградњу обалоутврде у Бадовинцима и првих седам километара насипа, преко Кацеларије за обнову и развој уложено 150 милиона динара, довршетак новог насипа, до Бановог Брода, финансираће Европска унија са најмање пет милиона евра.

Првобитно је било најављено да ће радови почети прошле јесени, у новембру.

Општина Богатић је за експропријацију више 532 парцеле са обе стране насипа, на којима су пројектоване саобраћајнице, издвојила више од 10 милиона динара. Експроприсано је 17 хектара, а поступком обухваћено скоро 1500 власника. Успешно су решени имовинскоправни односи који су у великом броју случајева до тада били нерешени, па се општина за свега пола године уписала као власник, што је био један од кључних услова реализације пројекта.

Реконструкција и изградња 20 километара одбрамбеног насипа од Бадовинаца до Бановог Брода је изузетно значајна за цело подручје Мачве које је често угрожено високим водостајем Дрине и Саве.

У поплавама 2014. године само на подручју општине Богатић поплаве су „однеле“ 222,3 милиона динара, колико је процењена штета.

Д. Грујић

Related Images: