Sveti Sava Badovinci - ПАПРЕНО СКУПА ПРОСЛАВА ШКОЛСКЕ СЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ - РОДИТЕЉИ ПРАЗНЕ НОВЧАНИКЕ!
ИСТАКНУТО ТРАКА

ПАПРЕНО СКУПА ПРОСЛАВА ШКОЛСКЕ СЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ – РОДИТЕЉИ ПРАЗНЕ НОВЧАНИКЕ!

pin - ПАПРЕНО СКУПА ПРОСЛАВА ШКОЛСКЕ СЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ - РОДИТЕЉИ ПРАЗНЕ НОВЧАНИКЕ!

[bws_googleplusone]

Дан Светог Саве обележиће се у петак у школама. Поред свечаних академија, одласка у цркву и сечења славског колача у школи,  школска слава се не може замислити без ручка, а понегде и вечере. Храну и пиће платиће родитељи, који ће морати да се лате новчаника и издвоје и до 25 евра!

С обзиром да Свети Сава „пада“ у петак славска трпеза ће бити посна, бар у школама у Глушцима, Бадовинцима и Дубљу. С обзиром да је у последњих месец  дана риба поскупела, обележавање школске славе није нимало јефтино.

-У нашој школи се, уз академију и сечење славског колача, организују ручак и вечера за све присутне ученике, наставнике и госте. Домаћини славе су ученици седмог разреда, чији родитељи су се договорили да трошкове славске трпезе плате у складу са својим могућностима, а део новца се традиционално прикупља као донација. Биће набављено око сто килограма рибе по 470 динара што је највећи трошак. Служиће се рибља чорба, печена риба и штрудла, а за софру ће као и досад прво сести присутни ђаци, па онда наставници и гости са стране – каже Владимир Росић, директор Основне школе „Вук Караџић“ у Бадовинцима.

Glusci Sveti Sava - ПАПРЕНО СКУПА ПРОСЛАВА ШКОЛСКЕ СЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ - РОДИТЕЉИ ПРАЗНЕ НОВЧАНИКЕ!
Ђаци из Глушаца на светосавској литургији у цркви

У Основној школи „Цветин Бркић“ све трошкове сносиће 14 родитеља ученика четвртог разреда. Они ће уплатити по 3.000 динара. Директор школе Зоран Угљешић истиче да ће за наредну школску годину обележавање Светог Саве по свему судећи морати другачије да се финансира.

Наиме, ако се задржи пракса да ученици четвртог разреда буду домаћини славе, трошак ће догодине пасти на свега десет родитеља, што неће бити прихватљиво за њихов буџет.

Sveti Sava Dublje - ПАПРЕНО СКУПА ПРОСЛАВА ШКОЛСКЕ СЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ - РОДИТЕЉИ ПРАЗНЕ НОВЧАНИКЕ!
Обележавање Светог Саве у Дубљу 2016. године

У Основној школи „Никола Тесла“ у Дубљу, где је прошле године избио скандал зато што свештеник није хтео да сече славски колач зато што се славило на мрсу, за петак се спремају посна јела.

– Као и обично ученици ће припремити светосавску приредбу, након које ће се ломити славски колач и организовати ручак. Трошкове славе платиће родитељи ученика из два одељења четвртог разреда који све сами организују. Најскупља је риба коју су, како чујем, плаћали 500 динара – каже директор Живко Вукојевић.

Д.Грујић

Насловна фотографија: Прослава Светог Саве прошле године у ОШ „Вук Караџић“ у Бадовинцима. Снимио: С.Росић

Related Images: