Saran Naslovna - ПРЕД ЈОВАЊДАН: Цена шарана "подивљала" - килограм од 470 до 600 динара!
ИСТАКНУТО ТРАКА

ПРЕД ЈОВАЊДАН: Цена шарана „подивљала“ – килограм од 470 до 600 динара!

pin - ПРЕД ЈОВАЊДАН: Цена шарана "подивљала" - килограм од 470 до 600 динара!

[bws_googleplusone]

Пред Јовањдан и Дан светог Саве многи који су намеравали да  славе на посту биће приморани да уместо  рибе на славску трпезу изнесу печење или роштиљ. Неко због прескупе рибе, а неко што неће имати где да је купи.

Од Никољдана до данас у рибарницама је шаран поскупео за најмање 90 динара по килограму, а поред виших цена још већи проблем, посебно за оне који припремају славу,  јесте несташица рибе на тржишту.

– Нема довољно домаћег шарана у понуди због чега је протеклог викенда стигла занемарљиво мала количина у односу на потражњу. Људи зову телефоном, долазе да би се обезбедили за славу, али за све неће бити рибе. Биће за оне који су на време резервисали  – кажу у једној рибарници у Богатићу.

Прави узрок смањене понуде, тврде продавци, није што су српски рибњаци били залеђени, већ због смањене  производње. То се одразило на цену. Пред  Никољдан шаран се у рибарницама продавао по 380 динара по килограму, одмах после ове славе је скочио на 430 динара, а данас је најнижа цена килограма 470 динара, а како продавци у рибарницама тврде у градовима у окружењу је шаран још скупљи. Цене се крећу  од 500 до чак 600 динара по килограму.

Д.Г.

Насловна фотографија: Coolinarka.com

Related Images: