Otkrivanje spomen ploce Naslovna - Свој живот дао да би други живео - у Црној Бари откривена спомен плоча доктору Љуби Николићу (ФОТО)
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

Свој живот дао да би други живео – у Црној Бари откривена спомен плоча доктору Љуби Николићу (ФОТО)

pin - Свој живот дао да би други живео - у Црној Бари откривена спомен плоча доктору Љуби Николићу (ФОТО)

[bws_googleplusone display=“plusone,share,follow“]

На згради здравствене амбуланте у Црној Бари, уз спомен плочу првог овдашњег лекара Жике Јанковића, ћерка Наташа и Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић открили суа спомен плоча доктору Љубомиру Николућу, који је трагично настрадао 22. јануара 2004. године у леденој Сави.

Уз породицу и мештане Црне Баре, велики број поштовала – колега, пријатеља, некадашњих сарадника, након 13 година од трагедије која је потресла целу Мачву освежио је успомену на  једног од најпознатијих и највише цењених мачванских лекара који је пленио и добротом и племенитошћу.

-Ретки су људи као доктор Љуба, који се рађају са толико врлина и храбрости, а без мана и себичности. За себе је тражио мало, било му је довољно да помогне другоме, колут дуванског дима и жубор Саве. На тој Сави си тражио и нашао вечни мир – рекао је Бранислав Јуришић, председник Месне заједнице Црна Бара.

Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић изразио је уверење да ће нове генерације сачувати успомену на лик и дело доктора Љубе Николића.

-Ова спомен плоча је само мали део нашег дуга.  Ја нисам имао срећу, на жалост, да блиско сарађујем, познавали смо се, али сам о њему чуо само најлепше. Био је људска громада, човек великог срца. Сви који су га познавали, а посебно његова породица треба да се поносе њиме –  поручио је Бесеровац.

-Био је лекар, хуманост, племенит и добар човек. Био је директор дома здравља, лекар и политички активан. Као лекар је био добровољац у ратним временима. Док су други дежурали у Дому здравља, отишао је на ратиште и бранио част и углед лекарске професије. Жртвовао се за опште добро – подсетио је др Горан Макунчевић, директор Дома здравља.

Месној заједници Црна Бара, која је покренула и реализовала иницијативу да се постави спомен плоча, као и свима који су данас исказали поштовање према доктору Љуби, захвалила се ћерка Оља:

– Сваки дан подсећа да га више нема. Недостаје породици и свима којима је био инспирација, учитељ, ментор. Таквих је много.  Са 63 године урадио је много и имао је планове за још више. Оставио је велику празнину коју је немогуће попунити. За живота је постао легенда, а онда је легенда отишла у – легенду.

Д. Грујић

Ко је био доктор Љуба

Доктор Љубомир Николић је рођен 1940. године у Глоговцу, где је завршио основну школу. Гимназију је завршио у Шапцу,  Медицински факултет 1966. године у Београду, где је 1977. године завршио специјализацију неуропсихијатрије. Као лекар је радио од јуна 1966. године, одмах након завршетка студија, у једном периоду је био директор Дома здравља у Богатићу. Био је истакнути и ангажовани члан СПС у Богатићу, један од оснивача и у једном периоду и председник Општинског одбора ове странке у Богатићу.

На Сави пронашао вечни мир – трагедија која је потресла Мачву

Са породицом је прославио Јовањдан, па патарице сутрадан и наредног дана „отишао на воду“ са пријатељем. Дан касније, 23. јануара његово смрзнуто тело пронађено је на пропланку на сремачкој страни, а пријатељ са којим је био у риболову пронађен је жив на дрвету докле је допливао након што се чамац преврнуо у ледену реку. Према причи овог човека, који више није жив, чамац је ударио у дрво и преврнуо се. Доктор Љуба је успео да се домогне обале. Неке његове ствари су пронађене крај шуме на левој обали, где се упутио да би потражио помоћ. Враћајући се на реку, на залеђеној ливади је пао и ту су га пронашли згрченог, умотаног у кожух.

Сестра Нада Бојичић: Ценио је рад 

-Нас неколико сестара и лекара је добило посао у време када је доктор Љуба био директор. Отишла сам код њега у канцеларију у име свих нас и питала га како да му се одужимо. Хоћу, рекао је, да када дођем у службу где сте распоређене, да чујем како сте добре, вредне, да се поносим са вама, а не да ми кажу: Љубо, где си их нашао. Није прихватао никакве поклоне, већ је тражио да му се одужимо преданим радом – евоцирала је своје сећање медицинска сестра Нада Бојичић.

Пројекат суфинансиран из буџета Општине Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Related Images: