Analiza naslovna - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих
ИСТАКНУТО ТРАКА

Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу – свако са сваким и сви против свих

pin - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Од „демократских промена“ двехиљадите на политичкој сцени у општини Богатић су углавном исти актери. До данашњег дана локалну власт од тада прате турбуленције, некад мањи, понекад већи потреси. Као по неписаном правилу, увек око неког великог „црвеног слова“ и пред 10. септембар,  који би требало да буде општински празник, у локалном парламенту прокључају политичке страсти. Након (не)очекивано дугог затишја од осамнаест месеци, понавља се иста прича.

За пет последњих година жеља да се влада приближила је све актере, у појединим моментима су се удаљавали једни од других, па поново зближавали и наново свађали и растављали – сви су били са свима и сви су били против оних других.

Ево који су ломови обележили политички живот у последњих пет година.

Конституисање Скупштине 2012. године

После мајских избора 2012. године, нова Скупштина општине је конституисана 20. јуна. Владајућу већину су имали  Демократска странка, Нова Србија (по шест одборничких места), Социјалистичка партија Србије (пет одборничких места), Јединствена Србија (три одборника) и група грађана «Позитивна Мачва» (два одборника). У опозицији су остали: Група  грађана «Мачва европска регија» са два одборника, Српска напредна странка са четири и УРС са 3 одборника.

За председника Скупштине општине је изабран Александар Илијашевић (Нова Србија), за заменика председника Ненад Бесеровац и за секретара Радиша Љубанић (СПС).

Slobodan Savic 49 mm CRNO 300x345 - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих
Слободан Савић

Слободан Савић (Демократска странка) је поново изабран за председника Општине.

 

Након три месеца….

 

Без обзира што је после избора власт преузела широка (испоставило се нестабилна) владајућа коалиција од 22 одборника, после само три месеца, уследила је прва турбуленција. Смењивањем Ненада Бесеровца са функције заменика председника Скупштине општине наговештено је прво прекомпоновање власти. Бесеровац је смењен 14. септембра, а десет дана касније уместо СПС и Јединствене Србије у власт «улазе» Уједињени региони и Група грађана «Мачва европска регија».  Александар Вуковић из «Позитивне Мачве» добија функцију заменика председника Скупштине, а Иван Радовановић место директора Културно-образовног центра. Радован Теодоровић, творац ГГ «Мачва европска регија» постаје заменик Слободана Савића. За секретара Скупштине, на предлог УРС-а постављена је Раденка Грујић, а УРС добија и фотељу директора Дома здравља, у коју, након што је смењена непосредно пред изборе поново села др Светлана Кнежевић.

 

Након десет месеци…

 

Није прошла ни година дана, у јулу 2013. године  „демократски блок“ бива смењен превратом који је организовала опозиција. Формира се нова скупштинска већина од одборника  напредњака, социјалиста и Палмине „Јединствене Србије“. Њихових  дванаест одборника подржали су и  прелетачи  – из ДС Синиша Бабић и из ГГ „Мачва европска регија“ Јелена Гишић СНС,  док ГГ „Позитивна Мачва“ окреће леђа дојучерашњим савезницима које је предводио ДС и као у јуну прикључује се владајућој већини коју предводе социјалисти.

Изгубишви власт, у опозицији остају Демократска странка, УРС, ГГ «Мачва европска регија» и Нова Србија.

Beserovac izabran 300x180 - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих
Ненад Бесеровац

Александар Вуковић аванзује на место председника Скупштине уместо смењеног Александра Илијашевића (Нова Србија), а Ненад Бесеровац постаје председник Општине уместо Слободана Савића.

Нова власт је одмах почела своје кадровање и уз промене у скупштини и извршној власти  извршена је смена опозиционих кадрова у јавним предузећима и установама. Уместо Синише Пузића (Нова Србија) на место директора Дирекције за грађевинско земљиште постављена је Невена Бајуновић (СНС), уместо Александра Мартиновића (ДС) у Народној библиотеци «Јанко Веселиновић» директорка је Катарина Лазаревић (Јединствена Србија), а Социјалисти добијају два јавна предузећа – ЈКП «Богатић» (директор Слободан Ђурковић) и Дом здравља (поново се поставља др Горан Макунчевић). Мирослав Дабић, председник ОО СНС постаје заменик председника Општине уместо Радована Теодоровића.

 

Након две и по године…

 

Aleksandar Vukovic 300x400 - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих
Александар Вуковић
Predsednik 153 mm crno 300x428 - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих
Aлександар Илијашевић

Првог фебруара 2016.године, на 36. седници,  социјалисти у владајућу гарнитуру враћају «Нову Србију», чиме су окончани сукоби социјалиста и ГГ „Позитивна Мачва“. У јавности је овај потез социјалиста образложен жељом да се створи широка коалиција пред локалне изборе. „Новој Србији“ је то била последња шанса да опстане на политичкој сцени и из коалиције која има власт изађе самостално на локалне изборе. Зато  „дижу сидро“ од демократског блока, са којим су од почетка били и власт и опозиција  и прелазе у коалицију са социјалистима, напредњацима и Јединственом Србијом.

«Позитивна Мачва»  Милана Дамњановића  после непуне четири године у власти, прво са демократама после са социјалистима одлази у опозицију. Зато су у марту са функција су смењени кадрови ове Групе грађана: Александар Вуковић, председник Скупштине општине, Милан Дамњановић, помоћник председника Општине, Иван Радовановић, директор Културно-образовног центра и Дарко Машић, директор Туристичке организације.

За четири године, Вуковић и Илијашевић су по два пута мењали исту фотељу – председника Скупштине општине.

 

Избори 2016. 

 

После прошлогодишњих локалних избора, већину су формирали напредњаци и социјалисти са укупно 18 одборника. Без обзира што су имали исти изборни резултат  (девет одборника, као социјалисти) напредњаци које предводи Мирослав Дабић највећи део фотеља дају социјалистима, па и најважнију – председника општине уз образложење да су социјалисти ипак победили на локалним изборима за 127 гласова.

Milan Damnjanovic Naslovna 300x180 - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих
Милан Дамњановић

У новембру прошле године Дамњановићева „Позитивна Мачва“ са своја два одборника прелази у СНС који након тога у скупштини има 11 одборника.

У децембру председник општине Ненад Бесеровац предлаже Милана Дамњановића за свог помоћника.

Разочарани што их годину дана након избора социјалисти нису  увели у владајућу коалицију, Илићева „Нова Србија“ и Палмина „Јединствена Србија“ у мају ове године приступају СНС. Од тада напредњаци у скупштини општине имају дупло више одборника од социјалиста – 18.

У мају је распуштен Општински одбор СНС. Уместо Мирослава Дабића странку води трочлано повереништво.

Sinisa Puzic 300x225 - Анализа: пет година политичке нестабилности у Богатићу - свако са сваким и сви против свих
Синиша Пузић

На последњој седници Скупштине општине обрачун социјалиста и напредњака званично је почео захтевом да се смени управни одбор Дома здравља и уместо социјалиста изаберу напредњаци.

Док су социјалисти указивали на незаконитост у процедури и тражили помоћ из Београда, позивајући се на коалициони споразум иза којег „стоје“ како наводе лично Дачић и Вучић, локални  напредњаци су већ припремали стратегију за смену председника Општине. О томе ће се одлучивати на седници заказаној за петак.

Д. Грујић

Related Images: