Protest lokali - Одустају од лицитације државног земљишта у центру Богатића
ИСТАКНУТО ТРАКА

Одустају од лицитације државног земљишта у центру Богатића

pin - Одустају од лицитације државног земљишта у центру Богатића

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Власници монтажних објеката у  пасажу у центру Богатића (иза некадашње робне куће) неће подносити пријаве за закуп грађевинског земљишта по огласу Општинске управе који истиче 4. септембра. За „Мачва Прес“ поједини су потврдили како су  општински функционери којима су писали протестно писмо признали да је почетна цена квадратног метра превисока и саветовали их да сачекају да оглас истекне. Наводно ће се после тога договарати о реалној цени закупа државног земљишта.

За 16 парцела у центру Богатића, површине 267 квадрата Општина је одредила почетну цену од 500 динара по квадрату месечно, а за три парцеле у ширем центру, површине 65,25 квадрата почетна цена је 300 динара по квадрату месечно.

После протестног писма упућеног општинским функционерима, власницима барака је из општине саветовано да не лицитирају по расписаном огласу.

– Општина је одредила неразумно високу почетну цену какву не примењују ни већи градови. За монтажни објекат од 24 квадрата месечно би требало да се плати најмање 12.000 динара. Толико не кошта ни закуп бараке – наводи један од незадовољних власника монтажног објекта.

У постојећим монтажним објектима се обављају различите делатности, од услужних до мењачница и поједини предузетници су размишљали да престану са обављањем делатности у случају да су морали да плаћају високу цену закупа грађевинског земљишта, пошто не би могли да опстану.

За поменутих 16 локација укупне површине 332,4 квадратна метра, Општина је намеравала да годишње инкасира 1,8 милиона динара, а за пет година, на колико се земљиште издаје, нешто више од 9 милиона динара. 

– За летње баште прописана је цена од 16 динара по метру квадратном дневно. Изгледа да је неко у општини ту тарифу применио и у нашем случају, што је недопустиво, јер су  делатности неупоредиве –  наводи наш саговорник који је желео да остане анониман.

Оглас који ће се завршити неуспешно, бар када је лицитација грађевинског земљишта у Богатићу, је поновљен. У првом, који је поништен, почетна цена закупа  је износила 200 динара по квадратном метру годишње, да би „неко“ у поновљеном огласу „зацепио“ тридесет пута вишу цену!

Д.Г.

Related Images: