Vece 29092017 - Напредњаци и социјалисти се поново разишли око смене начелника управе!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Напредњаци и социјалисти се поново разишли око смене начелника управе!

pin - Напредњаци и социјалисти се поново разишли око смене начелника управе!

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

О прве две тачке дневног реда данашње седнице Општинског већа, о поништавању решења о смени Бранка Даниловића, начелника Општинске управе и расписивању конкурса за избор новог начелника, чланови општинске владе нису ни расправљали јер су на предлог Синише Пузића, заменика председника Општине скинуте са дневног реда. За такав предлог је гласало седам чланова Већа из СНС, док је шест социјалиста гласало против његовог предлога.

Ове две тачке су се нашле у предлогу дневног реда за данашњу седницу након што је, како смо објавили, управни инспектор Министарства за државну управу и локалну самоуправу обавио надзор после седнице Општинског већа 8. септембра и предложио да се поништи решење о смени начелника управе Бранка Даниловића.

Председник Општине (и Већа) Ненад Бесеровац и његов заменик Синиша Пузић имали су супротне ставове о поступању након налаза инспекције.

Ево како је текао почетак седнице Општинског већа.

Заменик председника Општине и Већа Синиша Пузић је на почетку рекао да све што се дешавало у протеклих 15 дана, након што је 8. септембра изгласано смењивање начелника управе, „не доликује коалицији која је оваква у овом саставу, која би требало  да одговори захтевима свих грађана општине Богатић“.

– Сам потписан коалициони коалициони споразум од  25. августа све говори. Ако је неких проблема било са начелником Управе, онда је то требало ставити у овај споразум где смо потписници и рећи на тај и тај период.  Једино из тог споразума што је стављено да је одложено ЈКП до 1. октобра – рекао је Пузић.

– Имам примедбе посебно на председника Општине  што не уважава коалицоног партнера. То говорим у своје лично име и у име функције коју обављам. У материјалу сте добили од републичког инспектората  извештај. Шта све ово значи? Требало је прво ми да седнемо и размотримо неке ствари. Ово се искључиво партијски одрадило преко Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Инспекторат је у обавези поштовати. Али инспекторат може да донесе решење које се укида и које се поништава. Нама се предлаже нешто да урадимо, што је потпуно необавезујуће – додао је Пузић.

Понављајући да је  „све тенденциозно и партијски одрађено“, Пузић је прочитао део из записника управног инспектора у којем је наведено да је за смену Даниловића гласало 7 чланова Већа, а 6 против, али да није наведено како је за расписивање конкурса за избор новог начелника гласало 12 чланова Већа.

Председник Општине Ненад Бесеровац рекао је да је као председник Већа у обавези да поступи по предлогу управног инспектора.  Такође  је истакао да је после седнице Већа на којој је смењен Даниловић био у Министарству за државну управу и локалну самоуправу  код помоћника министра Могића, као председник Већа, а не у својству коалиционог партнера.

– Предложено ми је да се обратим министарству за давање мишљења и управној инспекцији. Наравно, ја сам то урадио, послао сам документе за које сам сматрао да су важни да би инспекција имала увид у догађаје.  Због поштовања већине која је изгласала, ја сам потписао решење о разрешењу. Управни инспектор је рекао што је рекао, предложио или не предложио, наложио или не наложио. Ја сматрам да сам обавезан да поступим по предлогу,  то је мера, једно је његов извештај о инспекцијском надзору, а друго је мера којом предлаже да Општинско веће поништи незаконито, по мени кључна реч незаконито решење, и на крају што још пише у налогу да се извести инспекторат о поступању – рекао је он.

Додао је је поступио по извештају и предлогу  управног инспектора „пре свега да би заштитио себе лично јер је одговорно лице за буџет и законитост рада, да му се не би десила ситуација као са Мирковићем у Зајечару.“

– Пре свега желим да заштитим себе, а нека се изјасне чланови већа да ли сам утицао како да гласају. Гласаћете по савести или страначкој припадности. Оно што је била моја обавеза је да закажем седницу, ставим ове тачке на дневни ред и известим управни инспекторат шта је предузето – рекао је Бесеровац.

Д. Грујић

Related Images: