Brest Naslovna - Алармантно: Брестови у Мачви умиру усправно!
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ ТРАКА

Алармантно: Брестови у Мачви умиру усправно!

pin - Алармантно: Брестови у Мачви умиру усправно!

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

У шумама широм Мачве више не расту, као некада, брестови високи преко 30 метара. Штавише, власници шума приметили су да млади брестови једва „преживе“  четири-пет година. За то време  умиру  усправно, сушећи се од врха према корену и она се сруше,  као примерци на нашим фотографијама.Brest Teskt 300x225 - Алармантно: Брестови у Мачви умиру усправно!

У Мачви је брест одвајкада познато и цењено дрво, препознатљиво по правом високом стаблу (расте и до четрдесет метара) и раскошној крошњи. Од осамдесетих година у Србији је констатовано сушење брестова, па је, према наводима стручњака објављеним у стручним публикацијама и новинама, Србија на путу да остане без домаћег пољског бреста.

Узрок страдања бреста је гљивично обољење које је први пут регистровано после Првог светског рата и од тада је познато као „холандска болест“.

Ово обољење се, тврде стручњаци, шири преко брестових поткорњака, па су млада стабла унапред осуђена „на смрт“. Зато је одрасло стабло бреста данас у Мачви права реткост.

Д.Г.

Пројекат суфинансиран из буџета Општине Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Related Images: