Proza Naslovna - Нове књиге - објављена антологија "Мачвански прозни писци"
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ТРАКА

Нове књиге – објављена антологија „Мачвански прозни писци“

pin - Нове књиге - објављена антологија "Мачвански прозни писци"

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Крајем прошле седмице из штампе је изашла антологија „Мачвански прозни писци“, у избору професора књижевности Петра Берића, којем је у припреми као сарадник на издању помогао Драган Јосиповић.

У поднаслову књиге је назначено да су између корица „изабрани текстови и критике“, што у предговору пише и један од рецензената, новинарка Драгана Бошковић Ковачевић. Под насловом „Од хајдук Станка до магнолија“, она на почетку рецензије обавештава да је антологија избор најпознатијих романа, приповедака и есеја аутора који су пореклом из Мачве.

На 370 страна штампани су одломци (у појединим случајевима цели текстови изабраних дела) и критички прикази дела мачванских прозаиста чији су аутори еминентни књижевни критичари и универзитетски професори.Proza 300x225 - Нове књиге - објављена антологија "Мачвански прозни писци"

Ова „панорама мачванских писаца“ почиње изабраним текстовима Јанка Веселиновића и критикама његовог стваралаштва, а завршава изабраним критикама Милета Аћимовића Ивковог.

Заступљени су још и Михаило Сретеновић, Бранимир Ћосић, Милорад Панић Суреп, Драган Симић, Стеван Станић, Томислав Јеротић, Томислав Арсеновић, Милић од Мачве, Никола Моравчевић, Томислав Маринковић и приређивач антологије Петар Берић.

На корицама су детаљи уметничких слика „Изажањац“ Драгана Ђуричића Ћосе (насловна страна) и „Код воденице“, Стојана Аничића на задњој корици.

Издавач ове антологије је Народна библиотека „Јанко Веселиновић“ из Богатића, други рецензент је новинар и књижевник Драган Филиповић, а у тиражу 450 примерака књигу је штампала „Чивија принт“.

Д.Г.

Related Images: