Jelej Naslovna - Служена Света Тајна Јелеосвећења у цркви у Богатићу (Фото)
ИСТАКНУТО ТРАКА

Служена Света Тајна Јелеосвећења у цркви у Богатићу (Фото)

pin - Служена Света Тајна Јелеосвећења у цркви у Богатићу (Фото)

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Сабор свештеника Мачванског намесништва служио је вечерас у цркви Рођења Пресвете Богородице у Богатићу Свету Тајну Јелеосвећења.

Јелеосвећење је Света Тајна у којој се помазивањем тела болесника јелејем (уљем) призива благодат Божија која исцељује душевне и телесне моћи.

Присуствовао је велики број верника, које су свештеници помазивали јелејем. Уље и брашно које су донели је освештано и може се користити наредних 40 дана код куће за припрему погаче чији се комади узимају после јутарње молитве.

Како користити јелеј и освештано брашно

Освештано уље и брашно употребљавати на следећи начин: Освећеном брашну додати један колограм брашна (или више, ако је више укућана), умесити га са свежом водом, додајући мало освећене водице (Богојављенске или друге) и мало (највише једну супену кашику) освећеног уља и направити погачу. Погачу испећи и када се охлади исећи на комадиће – величине коцке шећера, и оставити на чист папир, дуже времена да се добро осуше. Осушене комадиће (слични нафори) ставити у папирну кесу, и следећих, препоручљиво 40 дана, уз појачану молитву, узимати свако јутро после јутарње молитве (и нафоре, ако има) по један комадић на таште, затим гутљај-два освештане водице (ако има) па тек онда узети уобичајени доручак или др. Остатак освештаног уља може се употребити стављањем неколико капи у јело, а ако је потребно и помазивањем оболелог дела тела. Освештане намирнице се могу поделити и са другим верницима који ће их по приложеном упутству са вером и молитвом употребити.

Д.Г.

Related Images: