Svinje Naslovna - Доле-горе: Цена свиња нагло пала за 50, па скочила за 30 динара!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Доле-горе: Цена свиња нагло пала за 50, па скочила за 30 динара!

pin - Доле-горе: Цена свиња нагло пала за 50, па скочила за 30 динара!

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

После суноврата цене товљеника са 190 на 140 динра, за пет дана нагло је скочила за тридесет до четрдесет динара по килограму.  Откупљивача се не усуђују да прогнозирају какво ће стање на тржишту живе стоке бити до краја године. Међутим, верују да ће се после Божића откупна цена бити нижа, што се дешавало и ранијих година па су сточари на протестима захтевали интервенцију државе и повећање цене.

Сточари су одахунули. Након што су товљеници одједном појефтинили за педесет динара по килограму, после непуних недељу дана откупљивачи су почели да дижу цену. Килограм „живе ваге“ сада плаћају од 170 до 180 динара, зависно од рокова исплате.

Иако је драстичан пад цене товљених свиња забринуо све пољопривреднике, љути су само они који су претрпели штету јер су  морали да продају свиње да не би „прешли тежину“ или да обезбеде новац за славу. У стајама има уобичајен број товљеника за продају, оцењују откупљивачи, али се чека повратак на откупну цену која је важила скоро цело лето.

– Нестабилност на тржишту товљеника није никаква новост. Овај пад цене је дошао нагло и условљен је бројним факторима. Осим афере Агрокор, која се одразила тако што је ова компанија због намирења дугова према добављачима продавала месо са својих фарми по нижим ценама, откупна цена је пала и због почетка поста и увоза прерађевина и меса – истиче један од већих откупљивача товљених свиња у Мачви и Срему.

Тржиште свињског меса у Србији, према његовим речима, одреаговало је на ниже откупне цене у земљама Европске уније.

– Тамо су прво пале цене. У Хрватској, на пример, на  1,13-1,17 евра, док су у Немачкој топлу полутку плаћали 1,45 евра. У ЕУ су почеле да расту цене, па се и у Србији, после свега неколико дана повећала. Није данас онај систем као пре, када су се свиње шверцовале, па док се сазна о новој цени прође петнаест дана. Сада се малтене дневно прати тржиште, понуда, потражња и цене, па се и код нас брзо формирају нове цене – додаје овај откупљивач.

Вероватноћа је да у наредном периоду цена још порасте, за десетак динара по килограму и изједначи се са оном по којој су свиње откупљиване претходних месеци. Међутим, добра цена би могла, као и ранијих година, да важи до краја године, а већ после Божића да се поново стрмоглави.

Крај зиме и почетак пролећа су најнеповољнији период за продају. Тада се завршава шестомесечни циклус това,  повећава се понуда и, као по правилу, товљеници тада вишеструко појефтине.

Са откупном ценом од 190 динара производња је рентабилна уколико се у тову користи сопствена храна,  кукуруз, соја или пшеница. Ко је, међутим, летос купио прасад, па за тов осим премикса купује и кукуруз, тешко да ће пронаћи рачуницу.

Д. Грујић

Пројекат суфинансиран из буџета Општине Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Related Images: