Vrtic posle - Директорка меког срца - опростила малим вандалима рушење вртешке
ИСТАКНУТО ТРАКА

Директорка меког срца – опростила малим вандалима рушење вртешке

pin - Директорка меког срца - опростила малим вандалима рушење вртешке

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Прошлог викенда, као што смо објавили, у дворишту вртића у Богатићу изваљена је из земље вртешка истог дана када је монтирана! Вандалски чин се догодио када је пао први мрак, само пола сата до сат времена након што су из дворишта отишли мајстори који су монирали вртешку и још неколико справа која је ПУ „Слава Ковић“ набавила за своје полазнике. Починиоци су откривени и прошли су само са опоменом!

Директорка вртића Верка Зорбић се на позив васпитачице Дане Радовановић (која живи преко пута вртића) брзо појавила на лицу места. Срела се са групом основаца која се кретала из правца игралишта „Мачве“  и посумњала да је неко од њих учествовао у вандализму. Разговарала је са децом, а наредних дана како је сазнавала адресе и телефоне позивала и њихове родитеље на разговор. Поједини су признали, неки негирали, а било је и оних који су негодовали због сумњичења. Тек, сопственом истрагом директорка је открила ко је прескочио ограду и у дворишту вртића се иживљавао на новом мобилијару. Деца су се играла и на другим справама, али су вртешку извалили из земље јер се цемент којим је фискирана још није био осушио.

Verka 300x476 - Директорка меког срца - опростила малим вандалима рушење вртешке
Верка Зорбић, директорка ПУ „Слава Ковић“

Открила сам ко је све био у дворишту вртића и учествовао у вандализму. Рекла сам  да ћу им овог пута опростити и нећу поднети пријаве Центру за социјални рад и полицији иако сам,  у налету беса и разочарења кад сам видела шта је урађено непосредно након што је мобилијар монтиран размишљала да то учиним – каже директорка.

Осим што је вртешка изваљена, на њој није причињена штета. Могло је, међутим и то да се догоди. Иако је двориште вртића ограђено, а врата се закључавају, под окриљем ноћи посећују га деца и млади који прескачу ограду до дворишта основне школе. 

Већи проблем, према наводима Зорбићеве, су старији који током летњег распуста на крову вртића пију, пуше и дивљају уништавајући кровну конструкцију. „Омиљено“ место им је и улаз у кухињу зато што је сакривен од погледа пролазника. Зорбићева наводи да је безброј пута током ноћи долазила у вртић и изнутра посматрала понашање младих који седе на степеништу, пуше томпусе и испијају алкохолна пића.

Наочиглед безазлен случај актуелизовао је, већ регистровано, појачано деструктивно понашање код најмлађих. Превенција којом би се спречило да „обично“ рушење тек постављеног мобилијара у вртићу ескалира у теже облике вандализма и сукоб са законом требало би да буде обавеза свих који су у ланцу бриге о одрастању деце, од породице до установа које имају надлежност и одговорност да то чине.

Д. Грујић

 

 

Related Images: