Unija Roma Naslovna - УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ЋЕ ПОМЕРИТИ РОМЕ СА МАРГИНЕ ДРУШТВА - ЖЕЉКО ТОДИЋ КАНДИДАТ ЗА САВЕТ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ЋЕ ПОМЕРИТИ РОМЕ СА МАРГИНЕ ДРУШТВА – ЖЕЉКО ТОДИЋ КАНДИДАТ ЗА САВЕТ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

pin - УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ЋЕ ПОМЕРИТИ РОМЕ СА МАРГИНЕ ДРУШТВА - ЖЕЉКО ТОДИЋ КАНДИДАТ ЗА САВЕТ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

[bws_googleplusone]

У Богатићу ће бити седиште нове политичке странке – Уније Рома Србије, која ће ускоро завршити формирање првих десет општинских и градских одбора широм Србије, а до краја септембра изабрати и страначке органе.

Као странка Ромске националне мањине учествоваће на наредним парламентарним изборима, као и локалним изборима за скупштине општина и градова.

Unija Roma Zeljko - УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ЋЕ ПОМЕРИТИ РОМЕ СА МАРГИНЕ ДРУШТВА - ЖЕЉКО ТОДИЋ КАНДИДАТ ЗА САВЕТ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ
Жељко Тодић, будући председник Уније Рома Србије

-Роми су још увек на маргини друштва и зато ће се странка  залагати за побољшање нашег положаја. То ћемо постићи уколико будемо имали своје представнике у институцијама, почев од локалних органа власти до Народне Скупштине Србије, што је циљ странке – каже дипломирани политиколог Жељко Тодић,  председник иницијативног одбора и кандидат за будућег председника странке.

Припадници Ромске националне мањине су егзистенцијално угрожени јер тешко долазе до посла због чега су најбројнији међу корисницима новчане социјалне помоћи. Унија Рома Србије ће се залагати за решења која ће младим Ромима омогућити образовање и запошљавање.

Од 1150 Рома у општини Богатић више од 400 прима социјалну помоћ. Реализовани су пројекти којима је омогућено стицање знања за занате, а тренутно је у току пројекат којим ће 16 ромских породица бити укључено у предузетништво. Било је и других пројеката, помоћ је пружала и локална самоуправа, али је све то недовољно. Кључ је у образовању, па Роми морају да крену у школе, да стичу знања у средњим школама и на факултетима – додаје Тодић.

Без обзира што само мали, скоро занемарљив број припадника Ромске мањине на подручју општине Богатић има завршену средњу школу, а само двоје и факултете, недопустиво је да у државнм органима и јавним предузећима и установама ни један Ром нема стално запослење.

-Иако без квалификација Роми су добри радници. У иностранству су се многи добро снашли иако нису отишли са факултетском дипломом, већ поштено раде и зарађују, а код нас су им врата затворена и за најпростије послове. Срамота је што многи и данас живе у картонским кућама и контејнерима, а нису добили шансу да раде. Слоган наше странке је Роми за Србију, Србија за Роме, којим поручујемо да ми немамо другу државу и да хоћемо институционалним путем да поправимо положај Рома – поручује Љубиша Тодић, члан иницијативног одбора.

Странка се залаже за усвајање локалног акционог плана за унапређење положаја Рома, са чијим усвајањем се касни.

Такође, уз подршку Друштва Рома странка се ангажовала на прикупљању потписа за подршку листи „Свеевропски ромски покрет“ за предстојеће изборе за националне савете националних мањина, а на којој је и име Жељка Тодића као кандидата за члана Савета.

Роме из општине Богатић су позвали да се упишу у бирачки списак за изборе за Савет националних мањина. За разлику од претходних избора, када је у бирачки списак било уписано 260 гласача, до сада је већ уписано око 500. Занимљиво је да се у бирачки списак уписују и грађани који нису Роми.

Унију Рома Србије подржава и Друштво Рома из Богатића.

Уз захвалност свима који су нам до сада помагали у нашем раду, дајемо пуну подршку нашој странци, јер би било неозбиљно да и даље подржавамо друге странке а не нашу странку Унију Рома Србије у коју верујемо да ће нас представљати и остваривати наше интересе – каже Брана Кокић, председник Друштва Рома.

Д.Грујић

 

Related Images: