Igraonica zatvorena Naslovna 1000x642 - ИГРАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ У ПАРКУ КОД СУДА ЗАБРАЊЕНО И БИЋЕ  - УКЛОЊЕНО!
ИСТАКНУТО ТРАКА

ИГРАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ У ПАРКУ КОД СУДА ЗАБРАЊЕНО И БИЋЕ – УКЛОЊЕНО!

pin - ИГРАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ У ПАРКУ КОД СУДА ЗАБРАЊЕНО И БИЋЕ  - УКЛОЊЕНО!

Две године на играоници код суда, уместо да се поправи и малишанима пружи забаву на отвореном, заковане су препреке од летви. Попут знака „стоп“ поручују – даље не може. Каква деца! Нека се играју код своје куће!

Igraonica zatvorena 1 300x225 - ИГРАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ У ПАРКУ КОД СУДА ЗАБРАЊЕНО И БИЋЕ  - УКЛОЊЕНО!

Постављен пре седам  година, од почетка омиљен кутак најмлађих и њихових родитеља, постао је симбол небриге локалне самоуправе.

ДВЕ ГОДИНЕ ОПАСНО

Отковане даске, ексери, поломљене летвице, изваљене љуљашке – две године тако стоји играоница и само захваљујући бризи родитеља деца је нису користила. Истина, у очувању безбедности малишана помогле су и заковане летве које су спречавале пентрање које је поставио (не)познати грађанин.

– Већ извесно време, пре него што су летве заковане, приметила сам да играоница није била безбедна, па сам престала да доводим дете ту да се игра. Дете не схвата неке ствари, а искрено и ја не разумем да ли поправка стварно кошта толико много да нема пара да се то уради – испричала је једна мајка.

Igraonica 1 300x400 - ИГРАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ У ПАРКУ КОД СУДА ЗАБРАЊЕНО И БИЋЕ  - УКЛОЊЕНО!

Од када је постављена, играоница није поправљена ни реконструисана па није никакво чудо што се распала. Срамота што је тако, а још већа што најмлађи две године са чежњом посматрају справе на којима су се забављали, а одједном више ту нису могли да се играју.

Чини се да је од постављања играоница „ничија брига“. Никада, на пример, није јавно назначено којем узрасту деце је намењена па су се по справама пентрала и старија деца, а ноћу овде дивљали старији. Нису мењани делови конструкције који су иструлили, па је време учинило своје и више није за употребу.

ЗВАНИЧНО „НИЈЕ ЗА УПОТРЕБУ“

Деца се две године не забављају на својој играоници, али ни локална самоуправа више не може да жмури. Недавно су, коначно, постављене жуте траке и обавештење „мобилијар није за употребу“. То је први корак, а следећи, по свему судећи, биће уклањање пропалог и небезбедног објекта.Igraonica zatvorena obavestenje 300x225 - ИГРАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ У ПАРКУ КОД СУДА ЗАБРАЊЕНО И БИЋЕ  - УКЛОЊЕНО!

Недавно, 25. августа ступио је на снагу правилник о безбедности дечијих игралишта. Уведени сандарди за изглед и безбедност сваког дечијег игралишта. Сва игралишта ће бити унифицирана и уређена по европским стандардима. Пoдлoгa треба дa будe мeкaнa, oд прирoдних мaтeриjaлa пoпут пeскa, трaвe, шљункa дo гумe, дoк ћe спрaвe бити дрвeнe и „крeaтивнe“.

За контролу стања на њима биће надлежне тржишна и комунална инспекција. Локалне самоуправе и други власници мораће да осигурају све на игралишту. Осигуравајуће организације исплаћивати одштету, а полиција и тужилаштво јурити бахате изгреднике који су опрему оштетили.

Правилник ће почети да се примењује од 23. новембра. У наредне три године сва игралишта треба да се доведу у исправно стање. Постојећа ће се прилагодити новом правилнику, а нова ће се постављати у складу са стандардима.

Ово у Богатићу, потврђују у општинској управи, биће уклоњено. Да ли ће малишани добити ново, европско – видеће се, можда, већ на пролеће.

Д. Грујић

Related Images: