Glusci crkva - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ У ОДБРАНИ ЦРКВЕ ОД АУСТРОУГАРСКЕ ВОЈСКЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ У ОДБРАНИ ЦРКВЕ ОД АУСТРОУГАРСКЕ ВОЈСКЕ

pin - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ У ОДБРАНИ ЦРКВЕ ОД АУСТРОУГАРСКЕ ВОЈСКЕ

Дванаестог дана новембра, када Црква слави спомен на свете краљеве Милутина и Драгутина, у Глушцима служена је Литургија у малом храму посвећеном краљу Драгутину у монаштву Теоктисту.

Glusci crkva1 - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ У ОДБРАНИ ЦРКВЕ ОД АУСТРОУГАРСКЕ ВОЈСКЕ

Краљ Драгутин владао је Мачвом и Сремом. Њему у спомен, а по узору на стару цркву у Глушцима саграђен је спомен храм, да подсећа и слави свете мученике који су изгинули бранећи цркву од непријатеља.

Велики број верног народа из Мачве, Срема, Београда окупља се већ неколико година на данашњи дан да их прослави и Богу заблагодари.

Трудом и љубављу свештеника Мила Јовановића и мештана села који се са поносом сећају својих предака погинулих приликом одбране храма припремљено је послужење.

Glusci crkva2 - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ У ОДБРАНИ ЦРКВЕ ОД АУСТРОУГАРСКЕ ВОЈСКЕ

Свештеник се обратио речима добродошлице и захвалности рекавши: “Сабрали смо се да прикупимо блага духовна и подсетимо мештана села Глушаца који су пре 103. године одлучили да зауставе Аустроугарску војску да похара и опљачка цркву. Како летописац записује тридест људи петнаест дана је бранило светињу у борбама. Њихове кости остале су да леже на ономе месту где су пали за слободу. Тако је порта храма место њиховог вечног покоја. И та њихова жртва, љубав према цркви коју су бранили окупља и нас данас”.

Текст и фотографије:

ђакон Јован Сретеновић

Related Images: