Svekrve i snahe ilustracija 1008x642 - ВЕЧИТА ТЕМА: СВЕКРВЕ И СНАХЕ - ОД ЉУБОМОРЕ ДО ПОШТОВАЊА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ВЕЧИТА ТЕМА: СВЕКРВЕ И СНАХЕ – ОД ЉУБОМОРЕ ДО ПОШТОВАЊА

pin - ВЕЧИТА ТЕМА: СВЕКРВЕ И СНАХЕ - ОД ЉУБОМОРЕ ДО ПОШТОВАЊА

ЖЕНЕ НА СЕЛУ  – Унапређење положаја путем медија (27)

Односи снахе и свекрве су вечита тема. Две жене, које воле истог мушкарца, на различите начине, превише или мало љубави, мржња или поштовање, слога или свађе… Без обзира којем времену припадају и свекрве и снахе, њихов однос је одувек, мање-више, ривалски. Раније, у време великих „задруга“ било је сасвим другачије. Патријархално устројени односи, засновани на традицији ишли су дотле да је снаха, осим што је беспоговорно слушала свекрву, морала и да јој пере ноге.

Савремене снахе и свекрве су далеко од старих обичаја. Из искустава наших саговорница обострано поштовање чува брак и доприноси да „кућа буде успешна“.

– Времена су се променила од времена када сам ја постала снаха. Тада, углавном, нису ваљале снахе, а сада махом не ваљају свекрве. Све може да функционише како треба ако се мој син и снаха воле, ако су се узели из љубави, а ја као свекрва то разумем. Нормално је да мајка воли сина, али када се он ожени мајка треба да схвати где јој је место. Однос мајке и сина више не може да буде исти, а проблем направи љубомора мајке и то увек у оном случају када она није доживела љубав  са својим партнером. Тада свекрва љубоморише на однос сина и снахе, постаје посесивна зато што син своју љубав сада посвећује другој жени – прича једна свекрва из околине Богатића.

Љубоморне су и снахе. Ако муж каже жени „да његова мајка кува боље“ она ће се жестоко супротставити свекрви и очитати јој лекцију да „више не завирује у шерпу кад она кува“.

– И ту би могло све лепо да се изглади. Моја свекрва је, за разлику од мене која радим све послове у домаћинству била увек само поред шпорета. Предивно је кувала, а ја нисам знала ни да кувам ни да месим разна теста. Од ње сам све научила тако што сам пратила шта она ради. Данас је другачије, снахе или имају свој посао или друге обавезе и немају времена да гледају, па им лепо објасним да би запамтиле – додаје наша саговорница.

У заједничком домаћинству, где су снаха и свекрва свакодневно заједно, расподела послова у кухињи  је веома важна. До сукоба неће доћи ако свекрва препусти снахи  да некада експериментише у кухињи, да припреми јело које  она или муж посебно воле.

– Тако и код других послова. Ако видим да треба да се укључи машина за веш, нећу пребацити снахи зашто она то није урадила, него ћу ја то урадити. Кад сам болесна, снаха сама преузме и мој део посла. У безброј ситуација треба  да се угризе за језик или снаха или свекрва. Више о томе треба да водимо рачуна ми старији. Живот је кратак и брзо прође  и брзо дођемо у ситуацију да зависимо од деце. Боље бити добар него лош – наставља.

Компромис, каже она, дође сам по себи ако се снаха и свекрва поштују. Вечите ривалке, снаха и свекрва и без љубави могу заједно да опстану под истим кровом. То би се већ могло подвести под  васпитање и културу, а не само у оквире породичних односа.

– Иако ми некада смета што дели савете за које ја сматрам да нису добри, прећутим. Знам да не мисли ништа лоше, старија је жена и у њено време су се деца другачије одгајала тако да и она има представу како ја треба своје дете да гајим. Уме да каже: обуци му дебљу јакну, стави му капу… То није приговаравање да бих се ја наљутила, а када бих јој се супротставила она би се сигурно осећала повређеном. Зато из поштовања прећутим на такве и сличне њене коментаре који ме не угрожавају. Она је мајка мог супруга и заслужује поштовање, исто колико и муж – открива једна мајка детаље о односима са својом свекрвом.

М.М. – Д.Г.

Насловна фотографија: Илустрација – свадбени обичаји „Хајдучко вече“, снимио И.Радоњић

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања, ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: