Mica Ljubanic - БЕЗ РАДНОГ ВРЕМЕНА И ОДМОРА
ИСТАКНУТО ТРАКА

БЕЗ РАДНОГ ВРЕМЕНА И ОДМОРА

pin - БЕЗ РАДНОГ ВРЕМЕНА И ОДМОРА

ЖЕНЕ НА СЕЛУ  – Унапређење положаја путем медија (35)

Жене, а посебно младе девојке држе кључеве опстанка села. То је приликом посете Богатићу и промоције задругарства поручио Милан Кркобабић, министар без портфеља у Републичкој влади. Министар је додао да жене на селу траже приближне услове живота као у граду, сигуран посао и извор егзистенције.

Милица Љубанић је једна од младих жена које су се посветиле пољопривреди. Домаћинство у којем су супруг Синиша, ћерке Ђурђина и Марија и син Милош и свекрва Миланка обрађује земљу са које убира храну за  велику фарму говеда. Просечно имају 70 говеда, од тога половину крава музара сименталске расе. Дневно оне дају око 200 до 250 литара млека, а од ове количине половину продају. Другу половину прерађују у неколико врста сирева и кајмак, које продају на закупљном месту на зеленој пијаци у Богатићу, али и купцима у земљи и региону.

Milica 155 color 1000x1614 - БЕЗ РАДНОГ ВРЕМЕНА И ОДМОРА
Милица Љубанић

– Цена млека је ниска, па зато дневно прерађујемо половину, а другу половину продајемо. Краве не купујемо пошто стижу женска телад са наше фарме. Мушку телад или продајемо или остављамо у тову.  Сименталке са наше фарме су веома млечне и дају квалитетно млеко са високим процентом млечне масти. Веома је добро за прераду и имамо доста задовољних купаца наших сирева – прича Милица.

Њен радни дан је веома напоран и ретко када има прилику да се одмори. Уз послове на њиви и фарми, она обавља и послове у кући у којима јој помажу свекрва Миланка и деца.

– Цео дан има посла. Од пет, пола шест ујутро, када се будимо, па до увече. Стока не зна ни за црвено слово, суботу, недељу. Мора штала да се чисти, донесе храна, помузу краве. И на крсну славу прво намирујемо стоку, па онда дочекујемо госте – прича Милица.

Краве се музу два пута дневно, ујутро и увече, а сиреви праве свакодневно. Просторија у којој раде крцата је великим лонцима и шерпама. Свекрва Миланка је преузела на себе да вари млеко од којег се прави кајмак, а Милица је главна за сиреве. Има свој рецепт који укључује довољну количину посире на измерену количину млека и уз доста рада сваког дана има младог сира за продају.

Велики број стални купаца које имају навикли су да увек добију свеж сир одличног квалитета.  Милица их никада није изневерила. Без дана годишњег одмора, свакодневно припремајући сиреве за продају она је изабрала тежак животни пут, али задовољство проналази у похвалама задовољних купаца, вредној деци која јој помажу и веома ретким тренуцима кратког одмора.

M.M.

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања, ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: