Otvaranje9 1210x642 - КАРИТАС РЕАЛИЗУЈЕ НОВИ ПРОЈЕКАТ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА
ИСТАКНУТО ТРАКА

КАРИТАС РЕАЛИЗУЈЕ НОВИ ПРОЈЕКАТ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

pin - КАРИТАС РЕАЛИЗУЈЕ НОВИ ПРОЈЕКАТ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

У Богатићу је данас званично обележен почетак реализације пројекта „Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва”.

Том приликом је потписан партнерски споразум. Пројекат реализује Каритас Шабац у сарадњи са општином Богатић и конзорцијумом социјалних кооператива Ц.О.С.М. (Consorzio Operativo Salute Mentale) из Италије.

Циљ пројекта је повећање могућности за запошљавање особа из друштвено угрожених група, подстицај сектора социјалне економије и допринос економији и подизању свести о социјалим проблемима на опшем нивоу. Пројекат траје 24 месеца. Укупна вредност пројекта је 205.555,24 евра.

Директор Kаритаса Шабац Мирољуб Николић је рекао да је уверен да ће се кроз пројекат представити добар модел социјалног предузетништва као и савремен начин рада са особама са менталним сметњама који омогућава њихово запошљавање.

„Реализацијом пројектних активности сагледаћемо искуства из Италије и упоредити их са могућностима у Србији што ће бити основ за предлог и препоруку новог законског решења са једне стране а са друге стране користићемо искуство социјалних кооператива из Италије у радном укључивању особа са менталним сметњама. Италијански модел заштите менталног здравља у заједници је најбољи и користи се као пример у читавом свету. Италија је прва земља која је спровела процес деинституционализације и наша је жеља да применимо њихов модел“, рекао је он.

Након церемоније званичног почетка реализације пројекта и потписивања партнерског споразума одржан је округли сто.

Related Images: