septička jama - cisterne - fekalije - voda
ЖИВОТ ИСТАКНУТО ТРАКА

ДОКЛЕ ЋЕ КРСТАРИТИ ЦИСТЕРНЕ – ЗАВРШЕТАК КАНАЛИЗАЦИЈЕ УЗ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ

Докле ће цистерне крстарити богатом Мачвом? Ово питање годинама постављају становници општине Богатић суочавајући се са проблемима у снабдевању здравом пијаћом водом и више од две деценије дугом изградњом канализационе мреже. Нова општинска власт најављује коначно решавање проблема уз подршку Републике. Оптимизам је утемељен на финансијској подршци Републике и плану „Србија 2025.”

Општина Богатић је на последњем месту у Мачванском округу по дужини водоводне мреже. Само у једном насељу, Богатићу, до славина у 2100 домаћинстава вода стиже из водовода чија је дужина свега 42 километра, док су остале општине у последњих десет година значајније градиле мрежу.
Тако је у Владимирцима водоводна мрежа дуга 124 километра, у Коцељеви 2010. године је била 93, а 2017. године 304 километра, у Крупњу пре осам година 37, а претпрошле скоро три пута више – 90 километара.
Љубовија је од 28 километара водоводне мреже 2010. године за осам година саградила још 198 километара, а Мали Зворник је за осам годину продужио мрежу за 34 километра и сада има дужину 157 километара.
Да ли је овим подацима (званични статистички подаци) потребан коментар? Општине са далеко неповољнијим, брдовитим тереном, копале су мрежу и полагале водоводне цеви, а кроз равну Мачву не може? Или није проблем само у томе?
Пре ће бити да су ове локалне самоуправе пратиле потребе својих грађана.
Здрава пијаћа вода је за Мачване, по овоме, луксуз. Изградња водоводне мреже није приоритет, а друге инвестиције јесу. Ко о томе одлучује? Када би народ био питан, водовод би, уз канализацију, био у врху на листи приоритета.

Sajt voda Salas - ДОКЛЕ ЋЕ КРСТАРИТИ ЦИСТЕРНЕ - ЗАВРШЕТАК КАНАЛИЗАЦИЈЕ УЗ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ
И у појединим школама вода исправна само уз пречистаче

У Црној Бари већ шест година цистерне допремају пијаћу воду. Након што је у фебруару 2015. године откривена повишена концентрација нитрата, проглашена ванредна ситуација и забрањена употреба воде у домаћинствима и са артеских чесми, пљуштала су обећања о брзом решавању проблема, којима су мештани смиривани.
Тек од октобра 2018. године локална самоуправа предузима активности на истраживању извора здраве воде.

КАНАЛИЗАЦИЈУ ГРАДЕ ОД 1997. ГОДИНЕ

Општина Богатић једина је општина у Мачванском округу која нема изграђену канализациону мрежу. Остале општине у Мачванском округу, према подацима Завода за статистику, на крају 2016. године, имају канализациону мрежу од 22 километра (Коцељева) и 115 километара (Љубовија). У Богатићу, међутим, канализацију граде пуне 22 године и из године у годину власт само обећава да ће је завршити. Иако се политичари слажу са грађанима који мисле да без канализационе мреже нема инвестиција и нових радних места,
Пројекат изградње канализационе мреже је актуелан од 1997. године, када је постављено првих 12,5 километара канализационих цеви. Онда је 2008. године настављена градња колектора и две релејне станице, а 2012. изграђена потисно-црпна станица. Четири године касније, у општинском буџету за канализациону мрежу издвојено је 12 милиона динара.

IMG 20200702 094556 840x630 - ДОКЛЕ ЋЕ КРСТАРИТИ ЦИСТЕРНЕ - ЗАВРШЕТАК КАНАЛИЗАЦИЈЕ УЗ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ
У Богатићу и селима цистернама празне септичке јаме


Буџетом за 2017. годину предвиђено је да се у наставак изградње канализације утроши 34 милиона (из кредита 28.647.000 и 5.335.000 из буџета). Међутим, утрошено је свега 18,4 милиона, од чега из кредита 17.790.000, а само 610.000 из буџетских прихода, иако је обећано расписивање нове јавне набавке (поред већ спроведене за опремање шахтова) како би се радови на колектору завршили.
Још једно олако дато обећање – у 2018. години. Општинској власти канализација није била ни на крај памети. Буџетом за ову годину планирано је улагање 24 милиона динара. Али, ребалансом буџета, у августу, општинско руководство је грађанима поручило да су паре потребније за друге трошкове. Према одлуци о ребалансу, усвојеној најпре на Општинском већу, а потом и на седници Скупштине општине, у канализацију је ове године „уложено” свега 156.000 динара (трошкови надзора).

  1. фебруара 2019. године на сајту Општине Богатић објављен је јавни позив за радове на секундарној канализационој мрежи. С обзиром на чврсто обећање да ће радови бити настављени, доношење одлуке о обустави поступка јавне набавке (1. априла) неки су схватили као првоаприлску шалу.
    Нажалост, није била шала. Наставак радова на канализационој мрежи је одложен за неко боље време, односно док се не обезбеди – новац.

„НЕДОСАЊАН САН” ЋЕ СЕ ОСТВАРИТИ

„Вишедеценијски недосањани сан и услов свих услова за привлачење инвеститора и отварање нових радних места” – овако је новоизабрани председник Општине Богатић Милан Дамњановић у обраћању грађанима у септембру прошле године, поводом Дана општине, најавио одлучније активности новог општинског руководства са циљем да се досадашње неповољно стање помери са мртве тачке.
Канализација и водовод су, с правом, сврстани у приоритете будућих активности.
Радиће се на изградњи секундарне канализационе мреже и водоводне мреже. Пред крај године стављен је на јавни увид план детаљне регулације постројења за пречишћавање отпадних вода у Црној Бари. У међувремену се доста одмакло на изградњи бунара са здравом пијаћом водом који би решио вишегодишњи проблем у Црној Бари, а коначно би требало да буду окончани и радови на проширењу изворишта пијаће воде у Богатићу.

Kanalizacija radovi - ДОКЛЕ ЋЕ КРСТАРИТИ ЦИСТЕРНЕ - ЗАВРШЕТАК КАНАЛИЗАЦИЈЕ УЗ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ
Почетак градње канализације 1997. године

Са скромним локалним буџетом Општина Богатић велике инвестиције, као што су изградња канализационе и водоводне мреже не може реализовати без подршке из Београда.
Оптимизам да би после 24 године од почетка изградње канализационе мреже овај, за неразвијену општину Богатић најважнији инвестициони подухват, коначно могао да буде завршен, подгрејао је председник Републике Александар Вучић два пута.
Први пут када је у кампањи „Будућност Србије“ посетио Богатић, а други пут прошле године представљајући програм капиталних инвестиција до 2025. године, када је јавно мапирао општину Богатић у државним плановима.

Д. Грујић