septička jama - cisterne - fekalije - voda
ЗЕЛЕНА МАЧВА ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

КАНАЛИЗАЦИЈА „СКАДАР НА БОЈАНИ“ – ДОКЛЕ ЋЕ ДА КРСТАРЕ ФЕКАЛНЕ ЦИСТЕРНЕ?

pin - КАНАЛИЗАЦИЈА "СКАДАР НА БОЈАНИ" -  ДОКЛЕ ЋЕ ДА КРСТАРЕ ФЕКАЛНЕ ЦИСТЕРНЕ?
BANER SUFINANSIRANJE 1 - КАНАЛИЗАЦИЈА "СКАДАР НА БОЈАНИ" -  ДОКЛЕ ЋЕ ДА КРСТАРЕ ФЕКАЛНЕ ЦИСТЕРНЕ?

Докле ће цистерне крстарити Мачвом? Ово питање годинама постављају становници општине Богатић суочавајући се са проблемима у снабдевању здравом пијаћом водом и више од две деценије дугом изградњом канализационе мреже. Нова општинска власт најављује коначно решавање проблема уз подршку Републике. Оптимизам је утемељен на финансијској подршци Републике и плану „Србија 2025.”

Општина Богатић једина је општина у Мачванском округу која нема изграђену канализациону мрежу. Остале општине у Мачванском округу, према подацима Завода за статистику, на крају 2016. године, имају канализациону мрежу од 22 километра (Коцељева) и 115 километара (Љубовија). У Богатићу, међутим, канализацију граде oд 1997. године и из године у годину власт само обећава да ће је завршити, иако се политичари слажу са грађанима који мисле да без канализационе мреже нема инвестиција и нових радних места.

ДВЕ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ НЕДОСАЊАНИ САН

Пројекат изградње канализационе мреже је актуелан од 1997. године, када је постављено првих 12,5 километара канализационих цеви на регионалном колектору који је обухватао осим Богатића и насеља Црна Бара, Глоговац , Совљак , Клење, Дубље и Белотић. Онда је 2008. године настављена градња колектора и две релејне станице, а 2012. изграђена потисно-црпна станица. Четири године касније, у општинском буџету за канализациону мрежу издвојено је 12 милиона динара.

IMG 20200702 094556 840x630 - КАНАЛИЗАЦИЈА "СКАДАР НА БОЈАНИ" -  ДОКЛЕ ЋЕ ДА КРСТАРЕ ФЕКАЛНЕ ЦИСТЕРНЕ?
У Богатићу и селима цистернама празне септичке јаме

Буџетом за 2017. годину предвиђено је да се у наставак изградње канализације утроши 34 милиона (из кредита 28.647.000 и 5.335.000 из буџета). Међутим, утрошено је свега 18,4 милиона, од чега из кредита 17.790.000, а само 610.000 из буџетских прихода, иако је обећано расписивање нове јавне набавке (поред већ спроведене за опремање шахтова) како би се радови на колектору завршили.

Тада су завршени радови на уградњи хидромашинске опреме на потисном канализационом цевоводу од црпне станице „Богатић“ до излива у реку Саву . Радови су се односили на уградњу, односно опремање шахти хидромашинском опремом на положеном цевоводу дужине око 12 км. Тада је најављено да ће на пролеће 2018. године бити настављени радови на главном пројекту потисног цевовода од црпне станице „Богатић“ до Саве, чиме би се створили услови за прикључење првих корисника на канализациону мрежу.

Средства за наставак радова у износу од 25.000.000,00 динара, тврдили су тада представници локалне власти, обезбеђена су у буџету Општине Богатић. Општина Богатић је за 2018.годину уговорила и ревизију пројектне документације секундарне канализационе мреже за насељено место Богатић.

Било је то још једно олако дато обећање. Општинској власти канализација није била ни на крај памети. Буџетом за 2018. планирано је улагање 24 милиона динара. Али, ребалансом буџета, у августу, општинско руководство је грађанима поручило да су паре потребније за друге трошкове. Према одлуци о ребалансу, усвојеној најпре на Општинском већу, а потом и на седници Скупштине општине, у канализацију је ове године „уложено” свега 156.000 динара (трошкови надзора).

У фебруару 2019. године на сајту Општине Богатић објављен је јавни позив за радове на секундарној мрежи. Онда је уследила првоаприлска „шала“ – донета је одлука о обустави поступке јавне набавке за секундарну мрежу.

„НЕДОСАЊАН САН” ЋЕ СЕ ОСТВАРИТИ УЗ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ

„Вишедеценијски недосањани сан и услов свих услова за привлачење инвеститора и отварање нових радних места” – овако је новоизабрани председник Општине Богатић Милан Дамњановић у обраћању грађанима у септембру 2020. године, поводом Дана општине, најавио одлучније активности новог општинског руководства са циљем да се досадашње неповољно стање помери са мртве тачке.

Канализација је с правом сврстана у приоритете будућих активности.

Kanalizacija radovi - КАНАЛИЗАЦИЈА "СКАДАР НА БОЈАНИ" -  ДОКЛЕ ЋЕ ДА КРСТАРЕ ФЕКАЛНЕ ЦИСТЕРНЕ?
Почетак градње канализације 1997. године

Са скромним локалним буџетом Општина Богатић велике инвестиције, као што су изградња канализационе и водоводне мреже не може реализовати без подршке из Београда.
Оптимизам да би после две и по деценије од почетка изградње канализационе мреже овај, за неразвијену општину Богатић најважнији инвестициони подухват, коначно могао да буде завршен, подгрејао је председник Републике Александар Вучић два пута.
Први пут када је у кампањи „Будућност Србије“ посетио Богатић, а други пут 2020. године представљајући програм капиталних инвестиција до 2025. године, када је јавно мапирао општину Богатић у државним плановима.

Према овом програму, канализациона мрежа биће изграђена на подручје целе општине Богатић.

Д. Грујић

Related Images: