Poljski toalet Glogovac 1210x642 - НИСУ МУКА САМО НИТРАТИ У ВОДИ, САМО У ГЛОГОВЦУ ЂАЦИ ИМАЈУ - ПОЉСКИ ТОАЛЕТ
ЖИВОТ ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

НИСУ МУКА САМО НИТРАТИ У ВОДИ, САМО У ГЛОГОВЦУ ЂАЦИ ИМАЈУ – ПОЉСКИ ТОАЛЕТ

pin - НИСУ МУКА САМО НИТРАТИ У ВОДИ, САМО У ГЛОГОВЦУ ЂАЦИ ИМАЈУ - ПОЉСКИ ТОАЛЕТ
Три последње године локална власт планирала, па брисала из буџета изградњу тоалета у школи. Ове године, коначно, ђаци у Глоговцу добиће нове тоалете реновирањем дела школске зграде.

На велику срамоту, у селу где почива Јанко Веселиновић, у школи старој скоро 200 година и даље је у функцији – пољски тоалет!
Старији мештани препричавају шта су њима говорили преци. Наводно је стара зграда у школском дворишту, сада пољски тоалет, некада била јавно купатило. Ушли смо унутра и проверили. У тоалетима „чучавцима” заиста постоје две цеви, ваљда од тушева некадашњег јавног купатила. И кад смо већ унутра, утисак је да деци треба под хитно обезбедити боље услове. На оронулој згради је стара столарија, напукли зидови, наравно да нема грејања, поједини прозори не могу да се затворе…

Зими је баш хладно. Ветар фијуче, клапарају прозори, упадају снег и киша – прича један основац.

Glogovac kupatilo 1024x768 - НИСУ МУКА САМО НИТРАТИ У ВОДИ, САМО У ГЛОГОВЦУ ЂАЦИ ИМАЈУ - ПОЉСКИ ТОАЛЕТ
Зграда пољског тоалета у школи у Глоговцу

Хигијена се, истина, одржава. Чисто је и то је једино што је похвално.
Ове школске године у глоговачкој школи је мало више ђака него раније – 11 основаца од првог до четвртог разреда и 6 предшколаца. У школи је беспрекорно чисто и топло. Уведено је парно грејање, замењена столарија. Школа је и споља лепа, урађена је фасада. За три године прославиће јубилеј – 200 година од оснивања. Управо због свега овога, нико не може да схвати зашто једино у овој школи у целој општини Богатић ђацима није урађен тоалет у школској згради, већ по сваком времену морају да из школе одлазе у – пољски.

Glogovac toalet1 103 color 1024x1365 - НИСУ МУКА САМО НИТРАТИ У ВОДИ, САМО У ГЛОГОВЦУ ЂАЦИ ИМАЈУ - ПОЉСКИ ТОАЛЕТ
„Чучавци“ у некадашњем јавном купатилу – пољски тоалет унутра

Није било неопходно да инспекције састављају записнике и констатују да тоалет треба да постоји у школи. Није ни доносиоцима одлука на локалном нивоу у претходне три године требало сугерисати да изградњу тоалета у школи „убаце” у општински буџет. Редовно су то чинили, ваљда због савести и (можда) срамоте, али су олако пред крај буџетске године ребалансом брисали ову инвестицију.

-Верујем да ћемо ове године коначно урадити тоалете у школи. Пројекат је послат и на конкурс у Министарство просвете, а локална самоуправа је у буџету за 2021. годину определила 1 милион динара – каже нова директорка школе Милена Достанић.

Нови пројекат предвиђа адаптацију унутрашњег простора, уместо доградње школске зграде, како је раније било планирано. На овај начин се избегава бирократска процедура око грађевинске дозволе и имовинских права.

-Деца у Глоговцу морају да имају исте услове као и остала – понављају у локалној самоуправи и чврсто обећавају да је изградња тоалета у школи приоритет.

Д. Грујић

Related Images: