Africka kuga 1150x642 - АПЕЛ И ПРЕПОРУКЕ СТОЧАРИМА: КАКО СПРЕЧИТИ ЗАРАЗУ СВИЊА АФРИЧКОМ КУГОМ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

АПЕЛ И ПРЕПОРУКЕ СТОЧАРИМА: КАКО СПРЕЧИТИ ЗАРАЗУ СВИЊА АФРИЧКОМ КУГОМ

pin - АПЕЛ И ПРЕПОРУКЕ СТОЧАРИМА: КАКО СПРЕЧИТИ ЗАРАЗУ СВИЊА АФРИЧКОМ КУГОМ

Представници локалне самоуправе и ЈКП „Богатић“ Богатић одржали су радни састанак са начелником Mачванског управног округa Владаном Красавцем и начелницом ветеринарске инспекције Mачванског округа Јасмином Којичић – Стефановић.

Тема састанка биле су мере превентиве због евентуалног ширења заразе Афричке куге свиња на територији наше општине, а која је регистрована у Браничевском округу.

С обзиром на чињеницу да општина Богатић спада међу највеће и најзначајније произвођаче свиња у нашој земљи, пропорционално броју домаћинстава, постоји оправдана бојазан и реална могућност за настанак таквог сценарија. На самом састанку анализирана је тренутна ситуација и донети су одређени закључци који се тичу предузимања конкретних мера заштите.

Svinje u polju 841x630 - АПЕЛ И ПРЕПОРУКЕ СТОЧАРИМА: КАКО СПРЕЧИТИ ЗАРАЗУ СВИЊА АФРИЧКОМ КУГОМ

Афричка куга је врста заразе која се јако брзо шири и опстаје у месу веома дуго и за коју не постоји вакцина, нити било какав други вид лечења, осим еутаназије.

Овом приликом упућује се апел свим произвођачима у нашој општини да се максимално придржавају мера заштита, да редовно дезинфикују објекте, да не купују необележену прасад, уколико је то могуће не набављају прасад из других округа, и као најважније, да не гаје стоку на отвореном простору, посебно у приобаљу река Дрине и Саве где је огроман ризик од контакта стоке са дивљим свињама које су и највећи преносиоци заразе.

Такође, апелује се на ловце и ловочуваре да обрате пажњу на угинуле дивље свиње у ловиштима и да сваки примећен и евидентиран случај пријаве ветеринарској инспекцији и комуналним службама.

Ловачка друштва ће имати бенефите за сваку угинулу животињу која се узоркује.

Општина Богатић и Јавно комунално предузеће „Богатић“ Богатић ће ставити све своје ресурсе на располагање ветеринарској инспекцији како би заштитили произвођаче у нашој општини, али је веома битно да се грађани придржавају препорука и одговорно понашају, како не бисмо дозволили да се и код нас појави случај ове опасне заразе.

(Саопштење Општинске управе)

Related Images: