Dan Roma1 1 - ДРУШТВО РОМА БОГАТИЋ СУНАРОДНИЦИМА ЧЕСТИТАЛО ПРАЗНИК:БИТИ РОМ, ЗНАЧИ БИТИ ЧОВЕК
ИСТАКНУТО ТРАКА

ДРУШТВО РОМА БОГАТИЋ СУНАРОДНИЦИМА ЧЕСТИТАЛО ПРАЗНИК:БИТИ РОМ, ЗНАЧИ БИТИ ЧОВЕК

pin - ДРУШТВО РОМА БОГАТИЋ СУНАРОДНИЦИМА ЧЕСТИТАЛО ПРАЗНИК:БИТИ РОМ, ЗНАЧИ БИТИ ЧОВЕК

Друштво Рома Богатић честита Светски дан Рома, 8. април, свим Ромима света.

Ово је за ромски народ посебан дан јер је 1971. године на Светском конгресу у Лондону донео важне одлуке за своју будућност, а од 1990. године се и званично обележава у знак сећања на тај историјски конгрес. Од тог дана, па до данас прешли смо дуг пут у борби против расизма и дискриминације, за једнакост и стварање пристојних услова за живот, за већа права и слободе и уопште унапређење друштвеног положаја.

Бити Ром, значи бити човек. Поносимо се својим ромским пореклом, као што то чине и  бројне славне личности, од уметника, преко научника до политичара. Чарли Чаплин, Јул Бринер, Мајкл Кен, Елвис Присли, Пабло Пикасо, Рита Хејворт, Ава Гарднер, Натали Вуд су само неке од личности које су се декларисали као Роми и који вуку ромске корене.

На територији општине Богатић има нас 1147 у 11 различитих месних заједница. Друштво Рома Богатић је невладина организација која је своје постојање посветила решавању свакодневних проблема припадника ромске популације. У претходном периоду направили смо позитивне искораке на  многим пољима и у многим областима. Бавили смо се најважнијим, егзистенцијалним питањима, попут питања становања и запошљавања, образовања, здравствене и социјалне заштите и сл.

Користимо ову прилику да упутимо захвалност нашој локалној самоуправи која је небројено пута до сада показала да води рачуна о ромској националној заједници и да је спремна у сваком тренутку да нам пружи неопходну помоћ и преко потребну подршку.

Изражавамо задовољство чињеницом да су препознали наше активности, као и уложене напоре и показани ентузијазам, а међусобна плодоносна сарадања је резултирала успешном реализацијом неколико значајних пројеката који су допринели  побољшању положаја Рома и Ромкиња у нашем друштву, те ћемо са том праксом наставити и убудуће.

Још једном, од срца честитамо свим Ромима овај велики празник!

Друштво Рома Богатић

Насловна фотографија: Брана Кокић, председник Друштва Рома Богатић/застава Рома

Related Images: