8 MART CESTITKA 1120x642 - ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ УПУТИО ЧЕСТИТКУ ПРИПАДНИЦИМА РОМСКЕ МАЊИНЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ УПУТИО ЧЕСТИТКУ ПРИПАДНИЦИМА РОМСКЕ МАЊИНЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

pin - ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ УПУТИО ЧЕСТИТКУ ПРИПАДНИЦИМА РОМСКЕ МАЊИНЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

Милан Дамњановић, председник Општине Богатић, честитао је припадницима ромске националне мањине Међународни дан Рома, који се обележава данас. У честитки је навео:

-Упућујем честитку свим припадницима ромске националне мањине поводом 8. априла – Светског дана Рома. Овај дан се обележава с циљем да се укаже на проблеме Рома који су највећа етничка мањина у Европи.

Иако се налазимо у специфичним околностима због тренутне пандемије коронавируса, чинимо све да подсетимо на значај грађана ромске националности за читаво наше друштво. Рома се не требамо сетити само на данашњи дан, већ свих 365 дана у години треба да размишљамо и делујемо у смеру пружања помоћи и олакшања њиховог свакодневног живота, јер су они вредни и одани Богатићу и нашој Србији.

На територији  општине Богатић живи 1147 грађана ромске националности у 198 домаћинстава и у укупно 11 месних заједница. У претходном периоду све активности локалне самоуправе су предузимане у правцу улагања великог рада и напора у процесу инклузије Рома и Ромкиња. Реализовани пројекти су допринели остварењу великог напретка у области образовања, становања, здравствене и социјалне заштите. Међутим, простора и потенцијала за решавање друштвених изазова, проблема и стереотипа са којима се суочавају Роми има на претек.

Радићемо на сузбијању дискриминације ромске популације, њиховом економском оснаживању путем пружања финансијске подршке, изградњи  инфраструктуре и омогућавању  запошљавања, те тако допринети унапређењу свеопштих услова живота.

Нема никакве сумње да је општина Богатић уз њих и да ћемо заједничким снагама  изградити друштво у коме се квалитет живота Рома неће разликовати од квалитета живота осталих грађана наше земље – поручио је Дамњановић у честитки поводом Међународног дана Рома.

Related Images: