Letnja basta Naslovna - УГОСТИТЕЉИ ЗАДОВОЉНИ ПОДРШКОМ ОПШТИНЕ - БАШТЕ РАДЕ БЕЗ ДАЖБИНА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

УГОСТИТЕЉИ ЗАДОВОЉНИ ПОДРШКОМ ОПШТИНЕ – БАШТЕ РАДЕ БЕЗ ДАЖБИНА

pin - УГОСТИТЕЉИ ЗАДОВОЉНИ ПОДРШКОМ ОПШТИНЕ - БАШТЕ РАДЕ БЕЗ ДАЖБИНА

Угоститељи задовољни што је локална самоуправа препознала тешкоће које због епидемије коронавируса имају у пословању и ослободила их плаћања накнаде за коришћење јавних површина за летње баште

Одлуком Општинског већа угоститељи у општини Богатић овог лета неће плаћати накнаду за летње баште. Локална самоуправа је препознала проблеме угоститеља који су се нашли у незавидној ситуацији  пошто због епидемиолошке ситуације извесно време нису радили или су морали да редукују радно време.

– Иако је и држава помогла угоститељима исплатом помоћи, Општинско веће овом одлуком жели да ублажи негативне материјалне ефекте тренутне ситуације  у раду угоститељских објеката – истакли су у општинској управи.

Одлука Општинског већа је, разумљиво, охрабрила власнике угоститељских објеката да ће ослобађањем од издатка који су директно уплаћивали у општински буџет, у овој години ипак успети нешто и да зараде.

Letnja basta Havana - УГОСТИТЕЉИ ЗАДОВОЉНИ ПОДРШКОМ ОПШТИНЕ - БАШТЕ РАДЕ БЕЗ ДАЖБИНА
Један издатак мање – летње баште без накнаде за коришћење јавне површине

Лепо време је омогућило да власници кафића, ресторана и кафана поставе летње баште у којима, због епидемиолошких мера, ипак нема могућности да се капацитет потпуно искористи. Ипак је, кажу, једна брига мање од како је ступила на снагу одлука о ослобађању од накнаде за коришћење јавних површина за летњу башту.

– Тај издатак и није занемарљив. Квадратни метар јавне површине се плаћа 16,5 динара дневно, што је на месечном нивоу око 22.000 динара. Баште могу да раде шест или осам месеци годишње, зависи од временских прилика, па је лако израчунати колико је значајна оваква подршка општине – каже Драгомир Мијатовић, власник популарног кафића „Хавана“.

Власник угоститељског објекта се у захтеву изјашњава на који период жели да постави башту и унапред плаћа цео износ накнаде за тај период. Накнада се, практично, плаћа и за дане када башта не може да ради, због лошег времена, а то је у просеку између 40 до 50 дана у сезони.

– Када се и то узме у обзир, трошак за накнаду је већи од оног који се уплати пошто је тих дана промет знатно мањи. У сваком случају је похвално што је локална самоуправа препознала проблеме власника угоститељских објеката – додаје Мијатовић.

Општина се и прошле године одрекла накнаде за коришћење јавних површина за летње баште с обзиром да су због ванредног стања угоститељски објекти били затворени, а након попуштања епидeмиолошких забрана се није могло предвидети да ли ће и како моћи да послују.

Угоститељи истичу да је значајан помак у одлучивању у локалној самоуправи што ове године нису морали, као лане преко Удружења предузетника да од општинских власти да траже олакшице у пословању.

Д.Грујић

Related Images: