Javna cesma Naslovna1 1000x642 - ЧЕСМА - ЈАВНА, А КОЛИКО ЈЕ КОШТАЛА?
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ЧЕСМА – ЈАВНА, А КОЛИКО ЈЕ КОШТАЛА?

pin - ЧЕСМА - ЈАВНА, А КОЛИКО ЈЕ КОШТАЛА?

Постављање јавне чесме испред Основне школе у Богатићу уверило критичаре и критизере да нешто може да се уради без расипништва „народних“ пара. Уз договор, предусретљивост и сарадњу, Богатић добио прву јавну чесму за свега 1000 евра. Могу ли нове иницијативе да се остваре на овакав начин?

Постављање јавне чесме у центру Богатића, испред Основне школе „Мика Митровић“ једнодушно су поздравили многобројни грађани. У серији тропских топлих дана хладна вода са чесме је пријатно освежење многима који овуда пролазе, током дана или увече када се на платоу испред школе окупља велики број деце.

Сасвим случајно забележили смо реакцију пролазника из околине Сремске Митровице који је прошле године у ово време у Богатићу тражио освежење за време обиласка Мачве бициклом и који није могао да се начуди како целим путем кроз општину Богатић нигде није могао да се освежи. Испричао нам је да је онако знојав и прашњав био приморан да се умије и опере руке у једном од кафића што младом конобару баш и није било разумљиво с обзиром да „чудан“ гост није сео да попије пиће.

– Ово је прелепо и Богатићу било потребно далеко раније. Код нас чесме са хладном водом имате на сваком кораку. Видим да кроз Богатић пролази велики број људи, а неком од њих ова „ситница“ може да значи пуно. Умију се, освеже пред наставак пута, могу да наточе воду у флашу или се одморе од пута на клупама у хладовини – прокоментарисао је намерник.

Javna cema montaza 840x630 - ЧЕСМА - ЈАВНА, А КОЛИКО ЈЕ КОШТАЛА?
Радници „Гранекса“ и ЈКП „Богатић“ монтирали чесму без увећаних трошкова

У овој „ситници“ која није прошла незапажено, а на друштвеним мрежама оцењена, углавном, као позитивна инициатива, поједини су пронашли тему за прозивке, па је брзо, за појединце, постало упитно је колико је ова инвестиција уопште била неопходна  до, као у свакој прилици када се нешто уради, преиспитивања да ли је прескупо плаћена, ко се и колико уградио…

Насупрот лепоти и квалитету чесме  (дизајнирао је познати каменорезац Драган Ђуричић и направио по свом пројекту од квалитетног гранита „Романита“) стоји (и на папиру) цифра од свега 141.072.00 динара са порезом на додату вредност или 1.000 евра без пореза.

Racun javna cesma 908x630 - ЧЕСМА - ЈАВНА, А КОЛИКО ЈЕ КОШТАЛА?
Транспаренто, није тајна – рачун који потврђује колико је чесма коштала

У време када се локални буџет још увек опоравља од расипништва пред прошлогодишње изборе, око идеје да се у центру Богатића постави јавна чесма и да реализација идеје кошта минимално, удружили су се представници локалне власти, Јавно комунално предузеће „Богатић“ и фирма „Гранекс“ из Белотића.

– Каталошка цена ове чесме је далеко већа, али смо одлучили да нашој локалној самоуправи омогућимо да спроведе своју иницијативу уз велики попуст па смо чесму продали по цени која покрива трошкове материјала и минималну зараду за наш рад. Наша деца су похађала школу у Богатићу и то је био мотив да одобримо велики попуст и тако се прикључимо једној лепој и корисној акцији – кажу у предузећу „Гранекс“.

Javna cesma 840x630 - ЧЕСМА - ЈАВНА, А КОЛИКО ЈЕ КОШТАЛА?
Талас тропских врећина се лакше подноси уз освежење

Ово предузеће, са вишедеценијским искуством у производњи квалитетне галантерије од гранита и мермера, учествовало је и у монтажи и постављању чесме и то без увећања основне цене, са радницима ЈКП „Богатић“ који су ове послове обавили у редовно радно време.

Тако је, уз мали издатак из општинске касе, уз договор и предусретљивост, реализована лепа и корисна иницијатива.

„Ситница“ од чесме, дакле, шаље значајније поруке па је реално очекивати да нове идеје које доприносе лепшем изгледу варошице и које су доступне великом броју људи,  буду остварене на сличан начин.

Д. Г.

Related Images: