34 1094x642 - СКРОМНА, АЛИ ВЕСЕЛА СВАДБА КАО У ЈАНКОВО ВРЕМЕ -  "ВЕНЧАЛИ" СЕ МАРИЈА И СТЕФАН (ФОТО ГАЛЕРИЈА)
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

СКРОМНА, АЛИ ВЕСЕЛА СВАДБА КАО У ЈАНКОВО ВРЕМЕ – „ВЕНЧАЛИ“ СЕ МАРИЈА И СТЕФАН (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

pin - СКРОМНА, АЛИ ВЕСЕЛА СВАДБА КАО У ЈАНКОВО ВРЕМЕ -  "ВЕНЧАЛИ" СЕ МАРИЈА И СТЕФАН (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

Шест окићених фијакера са сватовима веселим, препланулим и окупаним у зноју због паклене врућине, кренуло је, по традицији са хиподрома, преко Богатића, Совљака и Глоговца до Црне Баре.

Хајдуци су сватове пресрели у бусији у Совљаку „претећи“ секирама, пушкама, мачевима да их неће пустити до младине куће у Етно-парку, али су се убрзо и хајдуци и весели сватови „споразумели“, послужили хлебом, сољу и медом, залили договор љутом и повели коло насред асфалта.

Невеста Марија Манојловић се за то време са другарицама у својој соби улепшавала за младожењу Стефана Мишковића, који је на путу до срца своје изабранице морао испред капије да скине јабуку са мотке сакривене високо у крошњи липе.

Наравно, у „мачванској свадби“ нису прави ни младожења ни невеста. Чланови ФА „Ђидо“ уствари приказују старе свадбене обичаје из свог краја.

И Марија и Стефан испричали су да су узбуђени због улога које су им додељене. Обоје воле фолклор, па је разумљиво што су им блиски стари обичаји, па су се лако снашли у улози младенаца.

-Стефан је мој комшија из Белотића, знамо се цео живот, па ми је ова улога због тога још лепша и није тешка – рекла је Марија.

Девер је морао да плати невестиној браћи да изведу сестру. Цењкали су извесно време, а када је пао договор прелепа Марија је изашла из куће, умила се црвеним вином и са сватовима поделила лепињу.

Уз хармонику и трубаче, под старом липом веселили су се сватови „са обе стране“, а када је дошло време да млада напусти свој дом, родитељи су је даривали, а она и младожења су повели свадбено коло.

Сватови су се младенцима упутили до Црне Баре, где је, као младожењина кућа.

Мачванска свадба је део манифестације „Хајдучко вече“ која се у вечерњим сатима наставља избором харамбаше и културно-уметничким и забавним програмом на Васином шибу.

Д.Г.

Детаље са мачванске свадбе погледајте у галерији.

Related Images: