Naslovna 1210x642 - БЛАГОДАРНИЦЕ ПОТОМАКА ТОПЛИЧКОГ ПУКА УРУЧЕНЕ ЧУВАРИМА СЕЋАЊА НА ДРИНСКУ БИТКУ 1914. ГОДИНЕ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

БЛАГОДАРНИЦЕ ПОТОМАКА ТОПЛИЧКОГ ПУКА УРУЧЕНЕ ЧУВАРИМА СЕЋАЊА НА ДРИНСКУ БИТКУ 1914. ГОДИНЕ

Сећање на храброст и херојство ратника Другог топличког пука „Књаз Михаило“ настрадалих у бици на Дрини 8. септембра 1914. године оживело је данас на пригодној академији организованој у свечаној сали Општине Богатић.

Пре две године у Бадовинцима, на Лиманској ади, у част Гвозденог пука који је у крвавој бици на Дрини спречио контраофанзиву аустроугарске војске после пораза у Церској бици, подигнуто је јединствено спомен обележје – крст од гвожђа.

То је било прво подсећање, после 105 година, на велику храброст Топличана и значајну битку у Првом светском рату, а данас су учесници свечане академије још једном подсетили на славну историју.

Председник општине Богатић Милан Дамњановић се захвалио свима који својом енергијом доприносе да се и данас чувају сећања и успомене на значајне догађаје из прошлости.

– Нећемо дозволити да се заборави храброст наших предака. Хвала Топличанима који су одбранили Мачву 1914. године и извојевали велику битку. Наставићемо да чувамо историју, обновићемо споменике и младима оставити у аманет, да не забораве славне догађаје из прошлости и јунаштво које су показали наши преци – рекао је Дамњановић.

На историјски и војни значај битке на Дрини подсетили су изабраним текстовима Матија Миловановић, помоћник председника општине и Биљана Иванковић Игњатовић.

Присутнима се у име потомака ратника Косаничког батаљона Другог топличког гвозденог пука обратио Зоран Ђорђевић који је најавио да ће и овог 8. септембра на Дрини, на Лиманској ади, бити служен парастос и одато признање изгинулим борцима у бици у Првом светском рату.

У знак пријатељства Топличана и Мачвана Милану Дамњановићу и Матији Миловановић је уручено признање Благодарница.

Ово признање уручено је појединцима који су се ангажовали на подизању спомен обележја у Бадовинцима, донаторима, учесницима културно-уметничког програма и медијима.

Д.Г.