Naslovna 1210x642 - БЛАГОДАРНИЦЕ ПОТОМАКА ТОПЛИЧКОГ ПУКА УРУЧЕНЕ ЧУВАРИМА СЕЋАЊА НА ДРИНСКУ БИТКУ 1914. ГОДИНЕ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

БЛАГОДАРНИЦЕ ПОТОМАКА ТОПЛИЧКОГ ПУКА УРУЧЕНЕ ЧУВАРИМА СЕЋАЊА НА ДРИНСКУ БИТКУ 1914. ГОДИНЕ

pin - БЛАГОДАРНИЦЕ ПОТОМАКА ТОПЛИЧКОГ ПУКА УРУЧЕНЕ ЧУВАРИМА СЕЋАЊА НА ДРИНСКУ БИТКУ 1914. ГОДИНЕ

Сећање на храброст и херојство ратника Другог топличког пука „Књаз Михаило“ настрадалих у бици на Дрини 8. септембра 1914. године оживело је данас на пригодној академији организованој у свечаној сали Општине Богатић.

Пре две године у Бадовинцима, на Лиманској ади, у част Гвозденог пука који је у крвавој бици на Дрини спречио контраофанзиву аустроугарске војске после пораза у Церској бици, подигнуто је јединствено спомен обележје – крст од гвожђа.

То је било прво подсећање, после 105 година, на велику храброст Топличана и значајну битку у Првом светском рату, а данас су учесници свечане академије још једном подсетили на славну историју.

Председник општине Богатић Милан Дамњановић се захвалио свима који својом енергијом доприносе да се и данас чувају сећања и успомене на значајне догађаје из прошлости.

– Нећемо дозволити да се заборави храброст наших предака. Хвала Топличанима који су одбранили Мачву 1914. године и извојевали велику битку. Наставићемо да чувамо историју, обновићемо споменике и младима оставити у аманет, да не забораве славне догађаје из прошлости и јунаштво које су показали наши преци – рекао је Дамњановић.

На историјски и војни значај битке на Дрини подсетили су изабраним текстовима Матија Миловановић, помоћник председника општине и Биљана Иванковић Игњатовић.

Присутнима се у име потомака ратника Косаничког батаљона Другог топличког гвозденог пука обратио Зоран Ђорђевић који је најавио да ће и овог 8. септембра на Дрини, на Лиманској ади, бити служен парастос и одато признање изгинулим борцима у бици у Првом светском рату.

У знак пријатељства Топличана и Мачвана Милану Дамњановићу и Матији Миловановић је уручено признање Благодарница.

Ово признање уручено је појединцима који су се ангажовали на подизању спомен обележја у Бадовинцима, донаторима, учесницима културно-уметничког програма и медијима.

Д.Г.

Related Images: