NASLOVNA 2 - СВЕЧАНОСТ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ: ЈУНАЦИ  "ГВОЗДЕНОГ ПУКА" ЖИВЕЋЕ ВЕЧНО (ФОТО-ГАЛЕРИЈА)
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

СВЕЧАНОСТ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ: ЈУНАЦИ „ГВОЗДЕНОГ ПУКА“ ЖИВЕЋЕ ВЕЧНО (ФОТО-ГАЛЕРИЈА)

pin - СВЕЧАНОСТ НА ЛИМАНСКОЈ АДИ: ЈУНАЦИ  "ГВОЗДЕНОГ ПУКА" ЖИВЕЋЕ ВЕЧНО (ФОТО-ГАЛЕРИЈА)

Данас је на Лиманској Ади у Бадовинцима, на самом месту Битке на Дрини 8. септембра 1914. године и страдања ратника,  испред спомен обележја подигнутог пре две године служен парастос и одата пошта и изгинулим ратницима Другог Топличког пука “Књаз Михаило”. Свечаност је почела интонирањем химне Републике Србије „Боже Правде и химне војске Краљевине Србије.

Овом свечаном чину  присуствовали су и положили венце потомци изгинулих ратника, председник Општине Богатић Милан Дамњановић, начелник Мачванског округа Владан Красавац,  помоћник председника општине Богатић Матија Миловановић, представници Војске Србије, МЗ Бадовинци, Општине Куршумлија и  удружења “Гвоздени пук”, као и представник потомака “Гвозденог пука” Зоран Ђорђевић,  Друштва српских домаћина из Београда прoф. др Миладин Шеварлић, представници СУБНОР-а Богатић, Удружења потомака ратника 1912-1918. из Богатића и  мештани Бадовинаца.

Све присутне поздравио је председник општине Богатић Милан Дамњановић.

– Искористио би ову прилику да се захвалим Зорану Ђорђевићу и Драгану Јосиповићу, који су нас својим трудом и ентузијазмом окупили данас овде и уредили ово спомен обележје, да се не заборави и да нас сваког 8. септембра подсети на све хероје који су извојевали велику победу на овом месту – рекао је Дамњановић.

Дамњановић се посебно захвалио потомцима ратника „Гвозденог пука“, речима:

– Ваши ђедови и прађедови и њихова храбра дела нису заборављени, то потврђује и данашњи дан, на овом светом месту, месту њиховог страдања, где се клањамо и памтимо њихова  вечна дела.

Матија Миловановић, помоћник председника Општине Богатић се у краткој  беседи осврнуо на историјске околности за време Балканских ратова и почетак Првог Светског рата и ратног вихора  који се надвио над Србијом. Посебно је истакао  пријатељство и братство  Топличана и Мачвана у једној од највећих и најкрвавијих битака српског народа на Дрини у Бадовинцима

 – Ово обележје већ добија своје прикладно место, не само од историјске важности, већ ће у будућности, изградњом спомен комплекса бити уврштено и у туристичку понуду  Општине Богатић – рекао је Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа. 

Зоран Ђорђевић, потомак ратника Другог топличког гвозденог пука и данас као и претходних година изразио је захвалност што је срушен „зид заборава” и што ће и млађе генерације бити упознате са бесмртним делом „Гвозденог Пука“, који је исписао златне странице српске историје.

Заслугом Топличких ратника, који су кроз  борбу, храброст и чврстину коју су показали  у Бици на Дрини и током даљег ратовања названи  Други топлички гвоздени пук, настала  је и химна Војске Краљевине Србије „Марш на Дрину“.

 Проф. др Миладин Шеварлић, пожелео је да се и у наредним годинама слуша час историје  о догађајима на овом месту.

Ову манифестацију помогле су Општине Богатић, Месна заједница и Црквена Општина Бадовинци, Туристичка организација наше општине, као и бројни појединци из Мачве, којима  су данас Благодарнице уручили председник Општине Богатић Милан Дамњановић, представник Општине Прокупље Дејан Лазић и Зоран Ђорђевић.

 Драгољуб Бата Цветуљски говорио је стихове своје песме написане за ову прилику, а наступила је и певачка група „Дрина“ из Бадовинаца.

Д. Остојић

Related Images: