Deponija ociscena 1200x642 - ЈЕДНА ДЕПОНИЈА ОТПАДА МАЊЕ - ЗЕЛЕНИЛО УМЕСТО СМЕТЛИШТА У СОВЉАКУ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ЈЕДНА ДЕПОНИЈА ОТПАДА МАЊЕ – ЗЕЛЕНИЛО УМЕСТО СМЕТЛИШТА У СОВЉАКУ

Нема више депоније у Совљаку!

На простору где су мештани протеклих тридесет година одлагали отпад, свега десет дана од почетка радова на санацији депоније сада је чиста ледина.

Подсетимо, 10. децембра, у присуству представника локалне самоуправе и Ирене Вујовић, министарке за заштиту животне средине у Влади Републике Србије, радници предузећа „Лотекс груп“ багерима су започели уклањање велике количине отпада.

Према пројекту, на 3 ара некадашње депоније биће зелена површина која ће се пошумити.

4 839x630 - ЈЕДНА ДЕПОНИЈА ОТПАДА МАЊЕ - ЗЕЛЕНИЛО УМЕСТО СМЕТЛИШТА У СОВЉАКУ
Деценијама одлаган отпад је уклоњен

У Совљаку, као и другим селима, давно су установљене „привремене депоније“ за одлагање отпада. Ова сметлишта су расла у близини насеља, окружена њивама које су обрађиване или у близини саобраћајница и водотокова.

-Слика се мења тако што се депоније се затварају, а отпад се одвози на регионалну депонију у Јарку. Средства за санацију депоније у Совљаку је обезбедило Министарство за заштиту животне средине, а део из буџета општине Богатић. Захваљујем се Министарству на подршци и помоћи да унапређујемо животну средину и верујем да ћемо у наредној години заједничким улагањем затворити и депонију у Бадовинцима – рекао је Милан Дамњановић, председник општине Богатић.

1 - ЈЕДНА ДЕПОНИЈА ОТПАДА МАЊЕ - ЗЕЛЕНИЛО УМЕСТО СМЕТЛИШТА У СОВЉАКУ
Овако ће за три месеца изгледати простор некадашње депоније у Совљаку

Од почетка радова на санацији депоније, у Совљак једном недељно стижу камиони ЈКП „Богатић“ и одвозе смеће. У селу су постављени контејнери, а од близу 160 домаћинстава, свега десетак није потписало уговоре о одношењу смећа. Бројни мештани су се определили да по повољној цени и уз плаћање на рате од ЈКП „Богатић“ купе канте за одлагање отпада.

-Ово су велике и значајне акције за наше мало село које убудуће може да буде чистије. Депонија је била ругло села, а људи су због непријатних мириса нарочито лети морали да затварају прозоре на кућама. У близини депоније су плантаже воћа на које је ветар наносио прашину, пластичне кесе и папире, а сада је цео потес еколошки безбедан за производњу здраве хране – рекао је Славиша Перић.

Д. Грујић