Deponija ociscena 1200x642 - ПРИОРИТЕТ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ УМЕСТО ДЕПОНИЈА И ОРГАНИЗОВАНО ПРИКУПЉАЊЕ ОТПАДА
ЗЕЛЕНА МАЧВА ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ПРИОРИТЕТ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ УМЕСТО ДЕПОНИЈА И ОРГАНИЗОВАНО ПРИКУПЉАЊЕ ОТПАДА

pin - ПРИОРИТЕТ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ УМЕСТО ДЕПОНИЈА И ОРГАНИЗОВАНО ПРИКУПЉАЊЕ ОТПАДА
BANER SUFINANSIRANJE 1 - ПРИОРИТЕТ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ УМЕСТО ДЕПОНИЈА И ОРГАНИЗОВАНО ПРИКУПЉАЊЕ ОТПАДА

Општина Богатић је посвећена решавању еколошких проблема, а приоритет је затварање привремених депонија у месним заједницама и организовано прикупљање комуналног отпада на целом подручју општине.

За ове активности нема довољно средстава у општинском буџету, па се планиране активности обављају уз значајну финансијску подршку Министарства за заштиту животне средине. Тако је у марту ове године санирана и потпуно затворена депонија у Совљаку, на којој су мештани овог малог села отпад одлагали протеклих тридесет година. Са површине 3 хектара уклоњено је 50 000 кубика отпада, засејана је трава, а у плану је пошумљавање ове парцеле.

– Министарство је уложило 29 милиона динара, а општина из буџета још 6 милиона. Настављамо даље, па смо припремили пројекат за санацију и затварање депоније у Бадовинцима. Трудићемо се да током ове године сва насеља у општини Богатић буду обухваћена организованим сакупљањем отпада – рекао је Милан Дамњановић, председник општине Богатић.

4 839x630 - ПРИОРИТЕТ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ УМЕСТО ДЕПОНИЈА И ОРГАНИЗОВАНО ПРИКУПЉАЊЕ ОТПАДА
Деценијама одлаган отпад је уклоњен, депонија затворена, а село чистије

Сметлишта у селима су годинама привремене депоније, а како се загађеност животне средине наметнула као проблем који озбиљно угрожава здравље покренут је процес њиховог затварања и упоредо организовано сакупљање отпада који се одвози на регионалну депонију у Јарку. Недостатак финансијских средстава успорава овај процес. Еколошка слика се полако мења, а резултати су видљиви.

1 - ПРИОРИТЕТ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ УМЕСТО ДЕПОНИЈА И ОРГАНИЗОВАНО ПРИКУПЉАЊЕ ОТПАДА
Њива на којој је била депонија требало би да буде пошумљена

Наиме, од почетка радова на санацији депоније, у децембру прошле године, у Совљаку су први пут постављени контејнери за отпад из приближно 160 домаћинстава, а једном недељно стижу камиони ЈКП „Богатић“ и одвозе смеће.

-Ово су велике и значајне акције за наше мало село које убудуће може да буде чистије. Депонија је била ругло села, а људи су због непријатних мириса нарочито лети морали да затварају прозоре на кућама. У близини депоније су плантаже воћа на које је ветар наносио прашину, пластичне кесе и папире, а сада је цео потес еколошки безбедан за производњу здраве хране – рекао је Славиша Перић.

Д. Грујић

Related Images: