Naslovna 1210x642 - СОВЉАК: ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ДЕПОНИЈЕ  - ДРЖАВА И ОПШТИНА УЛОЖИЛИ 36 МИЛИОНА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

СОВЉАК: ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ДЕПОНИЈЕ – ДРЖАВА И ОПШТИНА УЛОЖИЛИ 36 МИЛИОНА

pin - СОВЉАК: ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ДЕПОНИЈЕ  - ДРЖАВА И ОПШТИНА УЛОЖИЛИ 36 МИЛИОНА

Министарка за заштиту животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић присуствовала је почетку радова на санацији депоније у Совљаку.

Радови ће трајати четири месеца и депонија на којој је последњих 30 година одлаган отпад биће потпуно затворена. Око 30 ари земљишта биће зелена оаза.

Милан Дамњановић, председник општине Богатић се захвалио Влади Србије и Министарству за заштиту средине које је у пројекат санације, затварања и рекултивације депоније у Совљаку уложило 30 милиона динара.

– Поред учешћа Министарства за заштиту животне средине, општина Богатић је из буџета издвојила 6 милиона динара. Наставићемо са уклањањем депонија на подручју наше општине. У изради је пројекат за депонију у Бадовинцима – рекао је Дамњановић и додао:

-У Совљаку смо кренули са организованим прикупљањем и одношењем отпада, па ће се затварањем и санацијом ове депоније у овом селу у потпуности решити дугогодишњи еколошки проблеми. Верујем да ћемо у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и Владом Србије кроз овакве пројекте унапредити управљање отпадом и заштиту животне средине и у друдим селима.

Министарка Вујовић је похвалила локалну самоуправу због ангажовања у унапређењу заштите животне средине и потврдила да ће наредне године на подручју општине Богатић бити затворена још једна депонија. Она је истакла да је у општини Богатић управљање чврстим отпадом знатно унапређено од када се одвози на депонију „Срем – Мачва“.

– Данас овде у Совљаку почињемо да решавамо вишегодишњи еколошки проблем. Радови ће бити изведени по светским стандардима и када буду завршени на овом простору уместо отпада биће зелена површина. То је веома важно јер у непосредној близини су плодне њиве и производња здраве хране – рекла је Вујовић и додала да се еколошка слика Србије убрзано мења јер се рапидно већа средства улажу у заштиту животне средине.

Задовољство због затварања депоније изразили су и мештани овог села. Последњих година су овде никле велике плантаже воћа, а чиста животна средина је један од најважнијих услова за производњу здраве хране.

Д.Г.

Related Images: