Jelena Tovarovic prijem 1210x642 - ОДГОВОРНА СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА: ПОСАО У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ШАПЦА ЗА ДЕВОЈКУ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
ИСТАКНУТО ЈЕДНАКЕ ШАНСЕ ТРАКА

ОДГОВОРНА СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА: ПОСАО У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ШАПЦА ЗА ДЕВОЈКУ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

pin - ОДГОВОРНА СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА: ПОСАО У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ШАПЦА ЗА ДЕВОЈКУ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

На Међународни дан особа са инвалидитетом Јелена Товаровић (32) добила посао у градској управи у Шапцу. Јелени је ово прво посао након што је завршила два факултета и докторске студије из психологије, а након што је послала 33 мотивациона писма на различите адресе са жељом да ради. Градска управа у Шапцу је на овај начин потврдила посвећеност одговорној социјалној политици на локалном нивоу, која је усмерена ка унапређењу права особа са инвалидитетом. Развијањем постојећих права и услуга, као и проширењем појединих услуга, град Шабац доприноси бољем положају особа са инвалидитетом градећи друштво једнаких шанси.

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом градоначелник Шапца др Александар Пајић свечано је примио представнике удружења грађана која окупљају осoбе са инвалидитетом и баве се унапређењем њиховог положаја на територији града Шапца.

Истог дана Јелена Товаровић, једна од особа са инвалидитетом, засновала је радни однос у градској управи.

-,Континуирано радимо на промоцији равноправности свих грађана Шапца. Желимо да подигнемо свест о појмовима приступачности и инклузије, као и њиховој примени, како би сви грађани на подједнак начин остваривали своја права и били равноправни чланови друштвене заједнице. Захваљујући преданом раду удружења и искреној жељи да се особама са различитим инвалидитетима побољша квалитет живота – рекао је градончаленик Шапца др Александар Пајић.

Шабац је, иначе, међу водећим локалним самоуправама у републици по броју услуга социјалне заштите и издвајању из градског буџета.

– За децу са сметњама у развоју Град је у 2021. години обезбедио услуге Лични пратилац, Дневни боравак и услугу Предах смештај за које је из буџета града Шапца издвојено 38 милиона динара. За одрасла лица са инвалидитетом, Град је у текућој години обезбедио услуге Персонална асистенција и Дневни боравак за које је издвојено 15,5 милиона динара. За реализацију пројеката удружења особа са инвалидитетом, из буџета града издвојено je око 5,5 милиона динара, а за рад Спортског савеза особа са инвалидитетом опредељено је 2 милиона – истакао је градоначелник Пајић.

Управо на Међународни дан особа са инвалидитетом  Шапчанка Јелена Товаровић (32) је добила посао у одељењу за друштвене делатности Градске управе града Шапца.

Jelena Tovarovic - ОДГОВОРНА СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА: ПОСАО У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ШАПЦА ЗА ДЕВОЈКУ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
Јелена Товаровић

Јелена је у својој 15. години остала непокретна, али је упркос препрекама наставила школовање и усавршавање показујући изузетну упорност и посвећеност да сруши све баријере које су јој се на прагу живота појавиле.

Завршила је гиманзију у родном граду као „Вуковац“ и потом студирала и завршила два факултета – психологију и енглески језик и књижевност. Докторску дисертацију из психологије је одбранила на Филозофском факултету у Београду.

Без обзира на стечено образовање и значајно искуство које је стекла учешћенм на бројним научно-истраживачким конференцијама у земљи и иностранству, а уз то је аутор више научних радова из области психологије, након завршених докторских студија, ова млада девојка није добила шансу за посао.

Чак 33 мотивациона писма је упутила надајући се да ће добити посао, а једини позитиван одговор је стигао из градске управе Шапца.

– Лична истрајност и жеља да наставим да радим у својој земљи водила ме је да се борим за своје снове, инвалидитет није препрека. Упутила сам мотивационо писмо градоначелнику града Шапца Александру Пајићу, који ми је пружио могућност да остварим своје циљеве. Желела бих да искажем захвалност градоначелнику и Градској управи града Шапца, начелници Ани Маринковић на указаној прилици да допринесем заједници и друштву –  рекла је Јелена и додала:

– Колико је особа вредна за своју заједницу, зависи од тога колико су осећаји, мисли и дела усмерени на унапређивање живота других људи.

У одељењу за друштвене делатности Градске управе града Шапца Јелена ће се бавити сарадњом са организацијама цивилног друштва.

Д.Г. – С.Г.

Фотографије град Шабац

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: