Naslovna 4 - (ФОТО) У ГЛУШЦИМА ОБЕЛЕЖЕНА 23. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ВОЈНИКА ОД НАТО БОМБИ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

(ФОТО) У ГЛУШЦИМА ОБЕЛЕЖЕНА 23. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ВОЈНИКА ОД НАТО БОМБИ

pin - (ФОТО) У ГЛУШЦИМА ОБЕЛЕЖЕНА 23. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ВОЈНИКА ОД НАТО БОМБИ

Крај спомен обележја потпоручнику Милану Мијатовићу и десетару Малиши Миловановићу, на Бубањи код Глушаца је обележена 23. годишњица њиховог страдања од НАТО бомби 30. априла 1999. године. Мијатовић је погинуо у својој 24, а Миловановић у 29. години живота.

1 3 840x630 - (ФОТО) У ГЛУШЦИМА ОБЕЛЕЖЕНА 23. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ВОЈНИКА ОД НАТО БОМБИ
Венац Општине Богатић положили су Синиша Пузић, председник Скупштине општине и Владан Попадић, директор ЈКП „Богатић“

Венце на споменик су положили и свеће упалили чланови породица погинулих војника, Војске Србије, општине Богатић, месне заједнице Глушци и СУБНОР-а Богатић.

Potpukovnik 840x630 - (ФОТО) У ГЛУШЦИМА ОБЕЛЕЖЕНА 23. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ВОЈНИКА ОД НАТО БОМБИ
Потпуковник Александар Анђић говорио је у име Војске Србије

Потпуковник Александар Анђић, командант  3. ракетног дивизиона за противваздужна дејства 250. ракетне бригаде Војске Србије поручио је да ће сећање на Милана и Малишу живетни вечно.

– Рат је неправедан, јер увек неко погине. Увек одлазе они најбољи и најчистији. Дајући свој живот Милан и Малиша су се уклопили у ову неправедну рачуницу. Они су заменили неког од нас, спасили су живот неком другом, детету, мајци, неком недужном, немоћном. Тиме је њихова жртва још већа, светија. не смемо и не можемо да заборавимо неправду и зло које нам је нането, а дужност нам је да памтимо Милишино и Миланово дело и жртву – рекао је потпуковник Анђић.

Са пијететом о настрадалим припадницима Војске Србије говорили су у име месне заједнице Глушци Слободан Остојић и Мијољуб Јосиповић испред СУБНОР-а Богатић.

Пре 23 године, на данашњи дан, потпоручник Милан Мијатовић, из Београда, командир вода у 359. инжињеријском батаљону и десетар по уговору Малиша Миловановић из Краљева страдали су од НАТО бомби.

Док је у касним послеподневним сатима радио на уређењу радарског положаја за потребе 126. бригаде, од брујања грађевинске машине потпоручник Мијатовић није чуо налет авијације.  Десетар Миловановић је, чувши авионе, потрчао према њему да би га упозорио на опасност. Пројектил је, међутим, био бржи и директно погодио машину у којој је на лицу места погинуо потпоручник Милан Мијатовић, док је десетар Малиша Миловановић задобио смртоносне повреде од парчади пројектила.

Обојица су одликoвaни Meдaљoм зa врлинe у oблaсти oдбрaнe и бeзбeднoсти.

Спомен обележје на месту где су  изгубили животе 2000. године подигли су Општина Богатић и СУБНОР.

8 1 840x630 - (ФОТО) У ГЛУШЦИМА ОБЕЛЕЖЕНА 23. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ВОЈНИКА ОД НАТО БОМБИ
Крај спомен обележја окупили су се чланови породице, припадници Војске Србије, представници општине Богатић, месне заједнице Глушци и СУБНОР-а Богатић

Д. Грујић

Related Images: