Petar Beric In memoriam e1659827533762 - IN MEMORIAM: ПЕТАР БЕРИЋ (1937 - 2022)
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ТРАКА

IN MEMORIAM: ПЕТАР БЕРИЋ (1937 – 2022)

pin - IN MEMORIAM: ПЕТАР БЕРИЋ (1937 - 2022)

Професор књижевности Петар Љ. Берић, дугогодишњи истакнути радник у култури, преминуо је после дуже болести у 86. години 23. јула, а сахрањен 24. јула на гробљу у Богатићу.

Петар Берић је рођен 1937. године у Богатићу где је завршио основну школу, после које је завршио Вишу мешовиту гимназију у Шапцу. Студије књижевности похађао је, а затим дипломирао на Филозофском факултету у Новом Саду.

По завршетку студија најпре је неколико година радио у Скупштини општине Богатић, потом као средњошколски професор и руководилац Народног универзитета, а као директор Културно-образовног центра од 1977. до 2001. године оставио је неизбрисив траг у културној делатности општине Богатић и на ширим просторима.

Као руководилац Културно-образовног центра својим прегалаштвом допринео је развоју и унапређењу библиотечке делатности, позоришног и културно-уметничког аматеризма, ликовне уметности, неговању традиције очувањем комплекса Етно-парка у Совљаку, као и организацијом „Хајдучких вечери“ које су у то време биле међу највећим туристичким манифестацијама у Србији.

Био је велики визионар, истицао се богатством идеја које је успешно реализовао, а поједине и данас „живе“.

Основао је Фолклорни ансамбл „Ђидо“ и врло брзо младе фолклористе повео на међународне турнеје по Европи.

Са Милићем Станковићем и Драганом Ђуричићем основао је Ликовну колонију у Совљаку.

Био је иницијатор покретања петнаестодневног листа „Мачванске новине“ који је излазио четири године.

Објављивао је текстове у дневним листовима и часопису Провинција.

Бавио се успешно и књижевним стваралаштвом.

Прво своје литерарно дело – роман Сјај летњег дана објавио је 2006. године.

Коаутор је (са Драганом Јосиповићем) историјско-документарне књиге Мачвани у Балканским ратовима и Првом светском рату (1912-1918) 1 и 2 објављене 2011. и  2014. године.

2016. године је приредио антологију Мачванска поезија и антологију Мачвански прозни писци 2017. године (са Драганом Јосиповићем).

Д.Г.

Related Images: