Dan primirja - У БОГАТИЋУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

У БОГАТИЋУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

pin - У БОГАТИЋУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

Данас се празнује Дан примирја у Првом светском рату, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први светски рат. У Србији је овај дан први пут обележен 2012. године.

Празник је обележен у Богатићу, где су представници општине Богатић, заменик председника Теодор Теодоровић и председник Скупштине општине Синиша Пузић положили венац на спомен обележје “Сељацима и ратницима Мачве од 1912-1918. године” у Богатићу, испред Основне школе.

Dan primirja1 - У БОГАТИЋУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

Венце су такође положили представници Удружења потомака ратника 1912-1920, из Богатића, делегација СУБНОРА- а Богатић, као и представници потомака ратника Другог Топличког (Гвозденог) пешадијског пука “Књаз Михајло”.

Као главно обележје празника користи се мотив цвета под називом Наталијина рамонда. Овај цвет расте на истоку Србије, као и на врху Кајмакчалана, где је српска војска водила жестоке борбе против Бугара. Цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, а познат је и као цвет феникс, јер чак и када се осуши, уколико се залије може да оживи, што симболизује васкрсење српске државе након Првог светског рата.

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Србији и нерадни дан.

Related Images: