Ciscenje - У "СОЦИЈАЛНОЈ СИНЕРГИЈИ" ЗАПОСЛЕНЕ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
ИСТАКНУТО ТРАКА

У „СОЦИЈАЛНОЈ СИНЕРГИЈИ“ ЗАПОСЛЕНЕ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

pin - У "СОЦИЈАЛНОЈ СИНЕРГИЈИ" ЗАПОСЛЕНЕ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Четири велике италијанске фабрике, Завод за јавно здравље Шабац, Дом здравља Шабац, ЈП Топлана Шабац, ЈП Паркинг Шабац, три фудбалска клуба, пет стоматолошких ординација, четири књиговодствене агенције, школе, установе културе, цркве, манастири – сви они редовно користе услуге Социјалне Синергије и на тај начин потврђују да се свест о друштвеном утицају на локалном нивоу свакодневно подиже и да појединци, приватни и јавни сектор разумеју који су начини да помогну побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом те их и користе.

Пре десетак година за многе само илузија, за неке ипак опипљив сан, а данас реалност која мења животе људима и мења целокупну заједницу којој припадамо. Социјална Синергија настала је у оквиру организације Caritas Шабац у виду пројекта који је упошљавао самохране мајке, бивше жртве породичног насиља. Једна кућна машина за прање веша, неколико жена и сан Мирољуба Николића, директора организације, да ово може постати прави социјални бизнис били су довољна основа да управо то и постане.

Запослене и особе са менталним сметњама

Данас када је Социјална Синергија регистрована као предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом које броји 22 запослена, од којих 14 има инвалидитет, перспектива социјално-економског утицаја који има сасвим је другачија.

sinergija odrzavanje higijene prostora 2 473x630 - У "СОЦИЈАЛНОЈ СИНЕРГИЈИ" ЗАПОСЛЕНЕ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У Шапцу постоје укупно два предузећа ове врсте, а специфичност Социјалне Синергије огледа се у запошљавању особа са проблемима менталног здравља због уске повезаности са активностима Caritasa Шапца, односно Дневног боравка „Света Софија“. Ово је начин да се рехабилитовани корисници дневног боравка, довољно оснажени да ступе у професионалну рехабилитацију, запосле у предузећу које поседује структуру, механизме и неопходне капацитете за рад са људима који имају проблеме менталног здравља.

Стручни тим бави се радном интеграцијом, прилагођавањем радног места, као и радних задатака специфичностима сваког запосленог. Већини запослених ово је прво радно место. Излазе из система образовања које је формално инклузивно, али веома често представља неповољно окружење за дете или младу особу са сметњама у интелектуалном развоју или менталним сметњама. Понекад су то и старије особе које су већи део свој живота провеле у некој врсти сегрегације, одбачени или недовољно прихваћени. Социјални утицај предузећа је у том смислу најјачи.

Животи ових људи, али и њихових породица се углавном из корена промене у тренутку када они стекну колеге, пријатеље, своју прву зараду која са собом носи много више од новца – носи осећај вредности и достојанства. Ту се друштвено одговорни рад Социјалне Синергије не завршава. Ово предузеће и данас, као и пре више од 10 година када је постојало само у форми пројекта, врши бесплатно прање веша људима из осетљивих категорија друштва.

Синергија друштвеног утицаја и тржишног пословања

Ипак, друштвени утицај није могућ без економског и према дефиницији социјалног предузећа, ова два циља требало би да су у равнотежи. Социјална Синергија је одговорним пословањем, али пре свега квалитетним услугама хемијског чишћења, прања, сушења и пеглања веша, као и одржавања пословног и стамбеног простора, успела да се позиционира високо и постане конкурентна „обичним“ фирмама које се баве истим делатностима.

За само неколико година, стални клијенти овог предузећа постала су многа физичка лица, приватне фирме и јавне установе. Чак четири велике италијанске фабрике, Завод за јавно здравље Шабац, Дом здравља Шабац, ЈП Топлана Шабац, ЈП Паркинг Шабац, три фудбалска клуба, пет стоматолошких ординација, четири књиговодствене агенције, школе, установе културе, цркве, манастири – сви они редовно користе услуге Социјалне Синергије и на тај начин потврђују да се свест о друштвеном утицају на локалном нивоу свакодневно подиже и да појединци, приватни и јавни сектор разумеју који су начини да помогну побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом те их и користе.

Социјална Синергија није једино социјално предузеће чија су циљна група особе са инвалидитетом основано од стране CaritasaШапца. У Богатићу је овој мисији посвећена Авлија одрживог развоја која спаја примарну и секундарну социјалну пољопривреду са социјалним угоститељством. Иако мања средина, општина Богатић показала се веома сензибилном и плодном за раст социјалног предузећа. Следећи ове и друге добре примере, надамо се ће се идеја социјалног предузетништва успешно ширити целом Србијом на добробит свих.

Пројекат суфинансиран из буџета Града Шапца: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: