Drina Naslovna 1030x642 - СНИМИЛИ "ДРИНО ВОДО" - У ДВЕ ШКОЛЕ УЧЕНИЦИ НЕГУЈУ МУЗИЧКУ ПРОШЛОСТ МАЧВЕ
"НА ГЛАС И БАС" ИСТАКНУТО ТРАКА

СНИМИЛИ „ДРИНО ВОДО“ – У ДВЕ ШКОЛЕ УЧЕНИЦИ НЕГУЈУ МУЗИЧКУ ПРОШЛОСТ МАЧВЕ

pin - СНИМИЛИ "ДРИНО ВОДО" - У ДВЕ ШКОЛЕ УЧЕНИЦИ НЕГУЈУ МУЗИЧКУ ПРОШЛОСТ МАЧВЕ
BANER SUFINANSIRANJE 1 - СНИМИЛИ "ДРИНО ВОДО" - У ДВЕ ШКОЛЕ УЧЕНИЦИ НЕГУЈУ МУЗИЧКУ ПРОШЛОСТ МАЧВЕ

Више саговорника у серијалу текстова нагласило је улогу образованих установа у напорима да се сачува музичка традицији и колико је важни да се најмлађи упознају са њеним вредностима, прихвате је, заволе и наставе да је негују. Чињеница је, међутим, да у образовном систему традиционална музика није препозната. Нема је у уџбеницима, а наставници иако имају могућност и слободу да прилагођавају и у извесној мери мењају наставни план, не презентују ученицима традиционалну музику њиховог краја.

Зато похвале заслужује сваки корак приближавања музичке традиције најмлађима, а такав пример забележен је у основним школама „Јанко Веселиновић“ у Црној Бари и „Јован Цвијић“ у Змињаку којој припада и издвојено одељење у Петловачи.

Наставник музичке културе Предраг Дрезгић, који је у јавности познат као врсни интерпретатор народне музике, осмислио је у оквиру обогаћеног једносменског рада пројекат који за циљ има неговање народног стваралаштва односно – музике.

Једном седмично, после наставе, ученици од петог до осмог разреда, са наставником остварују циљеве који су планирани пројектом, а на крају школске године снимили су и једну стару песму из Мачве и у духу модерних времена – спот.

Осим што певају песме народног стваралаштва, самостално и у групи, ученици вежбају технику певања (правилно дисање, држање тела, артикулацију), уочавају фолклорну традицију и њену стилизацију, вербализују свој доживљај музике, разликују елементе музичке изражајности, идентификују утицај ритуалног понашања у музици савременог доба.

Ученици се пријављују за активности обогаћеног једносменског рада и нису обавезни да редовно присуствују, али су и поред тога на крају школске године снимили и стару песму из Мачве „Дрино водо“ и то у професионалном музичком студију на предлог и инсистирање наставника Дрезгића.

– Атмосфера на овој активности је опуштена и потпуно се разликује од наставе јер је тако и осмишљена. Интересантно је и мени и ученицима јер током школске године певамо, слушамо музику, имамо пробе. Песму је у студију отпевало осам ученика који су изабрани као најбољи, док су остали ученици учествовали у снимању спота који смо снимали на више локација у Петловачи, Етно-парку у Совљаку, на Дрини – каже Дрезгић.

Колико је врстан интерпретатор Дрезгић је и перфекциониста, па је планирао, инсистирао и на крају остварио да песма „Дрино водо“ буде снимљена у професионалном музичком студију. То је, наравно, коштало и мада по скромној тарифи јер су у питању деца и школа, као и због пријатељства Дрезгића и власника студија, али је и овај проблем превазиђен тако што су две школе пронашле решења да се овај јединствен подухват реализује веома професионално.

Наставник Дрезгић је осмислио оригинални аранжман, одсвирао све инструменте и овој активности посветио више времена него што је по програму било предвиђено.

Он и његови ученици из Црне Баре, Змињака и Петловаче могу да се поносе резултатом који су остварили.

Уверите се и сами и послушајте песму „Дрино водо“.

Д.Г.

Related Images: